Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Alexey Pertsev nog niet op het einde van beproevingen

Alexey Pertsev, de ontwikkelaar van het Tornado Cash protocol op Ethereum, zit momenteel al drie maanden zonder aanklacht in Nederlands voorarrest. Tornado Cash is een zogenaamd mixing-protocol op Ethereum. De software van Pertsev maakt het voor gebruikers van Ethereum mogelijk om hun digitale sporen uit te wissen. In principe is dat iets wat voor iedereen die zijn of haar privacy hoog in het vaandel draagt een interessante digitale tool. Het nadeel is dan weer dat Tornado Cash ook populair is onder criminelen.

Alexey Pertsev werd in augustus 2022 gearresteerd door de Nederlandse Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst. Ondertussen heeft hij al 3 keer beroep aangetekend voor zijn vrijlating, zonder enig succes. Tijdens de laatste hoorzitting vorige week woensdag nog kreeg hij opnieuw te horen dat een vrijlating niet tot de opties behoort. De Nederlandse officiers van justitie beweerden dat Pertsev en anderen, in plaats van alleen code te publiceren, Tornado Cash eerder als een bedrijf runnen. Hierbij vergeleken ze Pertsev met een bankbediende die zonder schroom grote stapels verdacht geld accepteert. In totaal wordt het Tornado Cash-protocol ervan beschuldigd meer dan $7 miljard te hebben witgewassen, waarvan $455 miljoen voor de Noord-Koreaanse hackergroep Lazarus.

De rechters waren het er bovendien over eens dat er vluchtgevaar bestaat en dat Pertsev mogelijks bewijsmateriaal zou kunnen vernietigen als hij op borgtocht wordt vrijgelaten.

Binnen de cryptogemeenschap is er ondertussen een golf van verontwaardiging op gang gekomen en ook klokkenluider Edward Snowden heeft ondertussen zijn woede geuit. De advocaat van Pertsev, Keith Cheng, zei dat de hoorzitting een “goed begin” was om de rechtbank te informeren over hoe gedecentraliseerde financiën werken.

“We hadden de gelegenheid om uit te leggen wat de basis is voor Tornado Cash en waarom het geen witwaspraktijk is”, zei Cheng. “Het is onze mening dat het gebrek aan kennis hem in gevangenschap houdt.”

“Natuurlijk ben ik teleurgesteld dat Pertsev niet op borgtocht vrijkomt”, zei Cheng “Hij zal tot het einde vechten om te laten zien wat het belang is van gedecentraliseerde opties, software en open source code.”

Ook Bitcoin-ontwikkelaar Sjors Provoost is niet blij met de beslissing. Volgens Provoost creëert dit het idee dat de ontwikkeling van open source software strafbaar is.

Nieuws

Saylor does it again

Geen geslaagde maand zonder een nieuwe Bitcoin aankoop van Michael Saylor. De zowat bekendste Bitcoin voorstander ter wereld weet van geen ophouden en kocht op 24 september een bijkomstige 5,445 BTC met zijn beursgenoteerd business intelligence bedrijf MicroStrategy. Met deze nieuwe aankoop staat de teller

LEES VERDER »

Anti-Bitcoin politicus blijkt zelf fraudeur

De voorbije week was weer een sterk staaltje van compleet wangedrag en corruptie binnen de Amerikaanse politiek. Democratisch senator Bob Menendez en zijn vrouw Nadine Menendez worden ervan verdacht honderdduizenden dollars aan smeergeld te hebben ontvangen in ruil voor steun aan de Egyptische overheid. De

LEES VERDER »

Binance wint strijd met FSMA

Cryptobeurs Binance heeft zijn diensten in België quasi volledig hervat na een schorsing van drie maanden vanwege regelgevingskwesties. De Belgische Financial Services and Markets Authority (FSMA) had op 27 juni Binance opgedragen om zijn crypto-uitwisselingsdiensten in het land stop te zetten.

LEES VERDER »

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »