Alexey Pertsev, de ontwikkelaar van het Tornado Cash protocol op Ethereum, zit momenteel al drie maanden zonder aanklacht in Nederlands voorarrest. Tornado Cash is een zogenaamd mixing-protocol op Ethereum. De software van Pertsev maakt het voor gebruikers van Ethereum mogelijk om hun digitale sporen uit te wissen. In principe is dat iets wat voor iedereen die zijn of haar privacy hoog in het vaandel draagt een interessante digitale tool. Het nadeel is dan weer dat Tornado Cash ook populair is onder criminelen.
Alexey Pertsev werd in augustus 2022 gearresteerd door de Nederlandse Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst. Ondertussen heeft hij al 3 keer beroep aangetekend voor zijn vrijlating, zonder enig succes. Tijdens de laatste hoorzitting vorige week woensdag nog kreeg hij opnieuw te horen dat een vrijlating niet tot de opties behoort. De Nederlandse officiers van justitie beweerden dat Pertsev en anderen, in plaats van alleen code te publiceren, Tornado Cash eerder als een bedrijf runnen. Hierbij vergeleken ze Pertsev met een bankbediende die zonder schroom grote stapels verdacht geld accepteert. In totaal wordt het Tornado Cash-protocol ervan beschuldigd meer dan $7 miljard te hebben witgewassen, waarvan $455 miljoen voor de Noord-Koreaanse hackergroep Lazarus.
De rechters waren het er bovendien over eens dat er vluchtgevaar bestaat en dat Pertsev mogelijks bewijsmateriaal zou kunnen vernietigen als hij op borgtocht wordt vrijgelaten.
Binnen de cryptogemeenschap is er ondertussen een golf van verontwaardiging op gang gekomen en ook klokkenluider Edward Snowden heeft ondertussen zijn woede geuit. De advocaat van Pertsev, Keith Cheng, zei dat de hoorzitting een “goed begin” was om de rechtbank te informeren over hoe gedecentraliseerde financiën werken.
“We hadden de gelegenheid om uit te leggen wat de basis is voor Tornado Cash en waarom het geen witwaspraktijk is”, zei Cheng. “Het is onze mening dat het gebrek aan kennis hem in gevangenschap houdt.”
“Natuurlijk ben ik teleurgesteld dat Pertsev niet op borgtocht vrijkomt”, zei Cheng “Hij zal tot het einde vechten om te laten zien wat het belang is van gedecentraliseerde opties, software en open source code.”
Ook Bitcoin-ontwikkelaar Sjors Provoost is niet blij met de beslissing. Volgens Provoost creëert dit het idee dat de ontwikkeling van open source software strafbaar is.