Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

El Salvador, Bitcoinland

Het is intussen alweer van 7 september geleden dat de “Bitcoin Law” van kracht is gegaan in El Salvador. Deze wet maakt Bitcoin in het Zuid-Amerikaanse land een officiële betaalmunt en verplicht bovendien zelfstandigen, wanneer ze hier financieel toe in staat zijn, om Bitcoin te accepteren als betalingsmiddel. Vele ogen waren dan ook gericht op Bukele en zijn administratie want de implementatie van zo een ingrijpende verandering op zo een korte tijd (de wet werd slecht 3 maanden eerder aangekondigd) is niets minder dan een huzarenstukje. 

Na één maand kunnen we de wet een gemixed succes noemen. Het positieve nieuws is dat er nu al meer mensen in El Salvador een Bitcoin wallet hebben dan dat er mensen zijn die over een traditionele bankrekening beschikken! Zo een 46% (3 miljoen) van de populatie heeft ondertussen de officiële Bitcoin app van de overheid, de Chivo, gedownload. 

Deze App maakt spijtig genoeg nog geen gebruik van het Lightning netwerk en vertoont daarenboven nog een heel aantal bugs. Gelukkig horen we van verschillende bronnen wel dat deze tekortkomingen beetje bij beetje worden aangepakt. Buiten de app van de overheid wordt er ook veel gebruik gemaakt van de onafhankelijke Breez, Strike en de Btcoin Beach wallets. Dat de lokale bewoners traditionele banken links laten liggen en zelfs direct overstappen van pure cash naar Bitcoin is een klassiek voorbeeld van wat men “leapfrogging” noemt. 

Dit is een fenomeen waarbij mensen van derdewereldlanden een hele generatie van technologie overslagen (denk maar aan vele Afrikaanse landen waar telefonie via landlijnen nooit heeft bestaan en waar nu de mobiele telefoon razend populair is). Bij sommige bedrijven ging het dan weer wel verbazend vlot, zo was het een aangename verrassing om te zien hoe mensen op 7 september in de McDonalds heel vlotjes met Bitcoin betaalden, instant en zonder transactiekosten!

Anno 2021 bewijst dit kleine land ons dus dat grote bedrijven geen enkel excuus meer hebben om bitcoin te weigeren. Ook de aankondiging om Bitcoin te minen met geothermale vulkaanenergie, die El Salvador in overvloed bezit, lijkt geen loze belofte te zijn. Zo werden onlangs de eerste beelden gedeeld van de faciliteiten waar dit zal plaatsvinden!