Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

El Salvador, Bitcoinland

Het is intussen alweer van 7 september geleden dat de “Bitcoin Law” van kracht is gegaan in El Salvador. Deze wet maakt Bitcoin in het Zuid-Amerikaanse land een officiële betaalmunt en verplicht bovendien zelfstandigen, wanneer ze hier financieel toe in staat zijn, om Bitcoin te accepteren als betalingsmiddel. Vele ogen waren dan ook gericht op Bukele en zijn administratie want de implementatie van zo een ingrijpende verandering op zo een korte tijd (de wet werd slecht 3 maanden eerder aangekondigd) is niets minder dan een huzarenstukje. 

Na één maand kunnen we de wet een gemixed succes noemen. Het positieve nieuws is dat er nu al meer mensen in El Salvador een Bitcoin wallet hebben dan dat er mensen zijn die over een traditionele bankrekening beschikken! Zo een 46% (3 miljoen) van de populatie heeft ondertussen de officiële Bitcoin app van de overheid, de Chivo, gedownload. 

Deze App maakt spijtig genoeg nog geen gebruik van het Lightning netwerk en vertoont daarenboven nog een heel aantal bugs. Gelukkig horen we van verschillende bronnen wel dat deze tekortkomingen beetje bij beetje worden aangepakt. Buiten de app van de overheid wordt er ook veel gebruik gemaakt van de onafhankelijke Breez, Strike en de Btcoin Beach wallets. Dat de lokale bewoners traditionele banken links laten liggen en zelfs direct overstappen van pure cash naar Bitcoin is een klassiek voorbeeld van wat men “leapfrogging” noemt. 

Dit is een fenomeen waarbij mensen van derdewereldlanden een hele generatie van technologie overslagen (denk maar aan vele Afrikaanse landen waar telefonie via landlijnen nooit heeft bestaan en waar nu de mobiele telefoon razend populair is). Bij sommige bedrijven ging het dan weer wel verbazend vlot, zo was het een aangename verrassing om te zien hoe mensen op 7 september in de McDonalds heel vlotjes met Bitcoin betaalden, instant en zonder transactiekosten!

Anno 2021 bewijst dit kleine land ons dus dat grote bedrijven geen enkel excuus meer hebben om bitcoin te weigeren. Ook de aankondiging om Bitcoin te minen met geothermale vulkaanenergie, die El Salvador in overvloed bezit, lijkt geen loze belofte te zijn. Zo werden onlangs de eerste beelden gedeeld van de faciliteiten waar dit zal plaatsvinden!

Nieuws

DeFi TVL bereikt terug $ 50 miljard na rally

DeFi-protocollen bereiken een mijlpaal van $50 miljard te midden van stijgende activawaarden en interesse van beleggers, waarbij op Ethereum en Solana gebaseerde projecten leidende winsten opleveren. Terwijl de waarde van activa stijgt en de belangstelling van investeerders toeneemt, bereikten de DeFi-protocollen voor het eerst in zes maanden een kapitaalmijlpaal van $50 miljard.

LEES VERDER »

Tether, MicroStrategy en El Salvador maken enorme winsten met Bitcoin

Tether haalt meer dan $1,1 miljard uit Bitcoin-investeringen, vergroot zijn BTC-bezit met strategische aankopen en profiteert van de recente prijsstijging. De voorzitter van MicroStrategy, tevens Bitcoin-investeerder Michael Saylor, heeft ruim 1,5 miljard dollar winst gemaakt met zijn Bitcoin-investeringen. Volgens de Salvadoraanse president Nayib Bukele zijn de gecumuleerde investeringen in Bitcoin in El Salvador met bijna 3% gestegen.

LEES VERDER »

COIN aandeel scheert hoge toppen en overtreft zelfs Bitcoin!

Cryptocurrency-beurs Coinbase (COIN) heeft dit jaar een indrukwekkende stijging van bijna 300% gezien in de prijs van de aandelen, waarmee ze de prestaties van de leidende cryptocurrency Bitcoin (BTC) overtreft. Analisten suggereren dat verdere winsten op handen kunnen zijn, aangezien de prijs van COIN nu

LEES VERDER »

Nieuw kapitaal stroomt toe in crypto via stablecoins!

Vers kapitaal stroomt de cryptomarkt binnen via stablecoins. De stablecoin Tether (USDT) kent eindelijk een opleving, na een neergang van een jaar. Tether voegde sinds september $7 miljard dollar toe aan zijn marktkapitalisatie, en deze zit nu aan een all-time high van bijna $90 miljard

LEES VERDER »

Bitcoin gaat parabolisch!

Bitcoin schoot op dinsdag voorbij de $44.000 dollar op Coinbase, wat zijn hoogste niveau sinds april 2022 markeerden. Dit komt overeen met een stijging van bijna 5% in de laatste 24 uur. De stijging in de waarde van Bitcoin wordt toegeschreven aan groeiende anticipatie op

LEES VERDER »

Bitvavo stopt met video wallet verificatie

Deze week zal Bitvavo de video wallet verificatie gaan uitfaseren. Intern is er hard gewerkt om het beveiligingsniveau van gebruikersaccounts te verhogen met onder andere de “crypto-withdraw-lock” en de verplichte 2FA. Mede hierdoor is het mogelijk dat vanaf volgende week geen video verificatie meer nodig is om nieuwe opname adressen toe te voegen.

LEES VERDER »