Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Crypto bewaarbedrijf Prime Trust onder toezicht geplaatst

Crypto custodian Prime Trust is onder curatele geplaatst en al haar activiteiten worden bevroren, zo kondigde de Financiële Instellingen Divisie van Nevada vorige dinsdag aan. Deze stap komt enkele dagen nadat mede-bewaarbedrijf BitGo haar bod om Prime Trust over te nemen heeft ingetrokken, en volgt op een cease-and-desist order van Nevada die beweerde dat Prime Trust bijna insolvent was. Volgens het rapport is Prime Trust meer dan $85 miljoen dollar in fiat aan  haar klanten verschuldigd, en hebben ze slechts $3 miljoen dollar in kas. Hier bovenop blijkt Prime Trust nog een tekort van $1 miljoen dollar aan cryptomunten te hebben ten aanziens van haar klanten. Als kers op de taart blijkt ook dat Prime Trust een negatief eigen vermogen heeft van $12 miljoen dollar.

Een deel van dit tekort komt doordat Prime Trust geen toegang meer heeft tot de zogenaamde “legacy wallets”.
Prime Trust heeft in 2020 een overeenkomst gesloten met Fireblocks die voor hen de cryptomunten zouden beheren. In 2021 bedacht Prime Trust zich echter en nam terug zelf een deel van de cryptomunten in bewaring in de legacy wallets. Tot in december 2021, toen Prime Trust ontdekte dat ze geen toegang meer hadden tot deze legacy wallets, en dus ook niet meer tot de cryptocurrencies die in die wallets werden bewaard.
Prime Trust heeft meerdere pogingen ondernomen om opnieuw toegang te krijgen tot de legacy wallets, maar is daar tot op heden niet in geslaagd. Fireblocks heeft verklaard dat deze legacy wallets allemaal onder controle stonden van Prime Trust en dat er geen fondsen van Fireblocks vastzitten.

Het lijkt erop dat er vervolgens door Prime Trust dan cryptomunten werden aangekocht en verhandeld met de fiat-gelden van andere klanten (“Make it back in one trade?” zoals de bekende satirische crypto meme slogan luidt).
Even was er sprake van een potentiële overname door concurrerende custodian BitGo, maar zo snel als u “Binance neemt FTX over!” kan roepen was het aanbod, na een inspectie van de boekhouding van Prime Trust door BitGo, al terug van de onderhandelingstafel verdwenen

Zowel Prime Trust als de Financiële Instellingen Divisie van Nevada hebben om de ondercuratelestelling verzocht. Het verzoek vraagt ook om voorlopige dwingende maatregelen, waarbij wordt gesteld dat dit in het belang van het publiek is en dat er een “dreiging van onmiddellijk, onherstelbaar letsel” bestaat. Er wordt ook gevraagd om een gerechtelijk verbod voor de  bestuurders en aandeelhouders van Prime Trust om enige activa van Prime Trust te vervreemden of transacties uit te voeren.

De Divisie uit Nevada vraagt aan de rechtbank om een curator aan te stellen die de dagelijkse activiteiten van het bedrijf overneemt en alle financiën grondig onderzoekt om de beste optie te bepalen om de klanten van Prime Trust te beschermen, hetzij door het bedrijf te rehabiliteren en terug te brengen onder privébeheer, hetzij door het bedrijf te liquideren.