Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Amerikaanse beurswaakhond SEC zet de aanval in op Kraken

De Securities and Exchange Commission (SEC) is wakker geschud. Na zich jaren passief op de achtergrond te houden en bitter weinig uitspraken te doen over de cryptocurrency sector lijkt het nu wel of ze niet weten wie eerst te dagvaarden. Na FTX op 13 december 2022 en Gemini en Genesis op 12 januari 2023 is het nu de beurt aan Kraken.

Op 9 februari werd het nieuws bekendgemaakt dat Kraken een minnelijke schikking heeft getroffen met de SEC. Hierbij zal de wereldbekende exchange een boete betalen van $30 miljoen. Bovendien beëindigd het bedrijf ook al haar staking programma’s in de VS.

De schikking kwam er na verschillende aantijgingen van de SEC. Hierbij zou het handelsplatform geen correcte informatie verschaft hebben aan haar gebruikers omtrent de risico’s van staking alsook nalatig zijn geweest bij het registeren van haar producten.

Gary Gensler, de voorzitter van de SEC, liet in een interview met CNBC bovendien ook het volgende optekenen:

‘Andere platformen kunnen maar beter akte nemen van onze acties tegen Kraken. We hopen dat ze zich spoedig ook zullen conformeren naar onze registratie- en informatieverstrekkingsnormen.’

Hoewel Gensler duidelijk laat verstaan dat staking programma’s niet verboden zijn, eist hij dus wel dat platformen deze laten registreren als effecten. Dit staat in de praktijk echter gelijk aan een quasi doodvonnis voor deze programma’s.

Het registeren als effect is een bijzonder hachelijk proces en in het verleden zijn crypto handelsplatformen hier dan ook nooit in geslaagd. Het hoeft dus niet te verbazen dat Kraken niet eens probeert en met onmiddellijke ingang al haar staking programma’s in de VS definitief stillegt.

Ondertussen kijkt iedereen met argusogen naar Coinbase, nog steeds de grootste exchange ter wereld en die de laatste jaren bovendien ook heel zwaar heeft ingezet op staking. Het bedrijf heeft haar hoofdzetel in de VS en wordt onderworpen aan steeds zwaardere regulaties. Velen stellen nu openlijk de vraag of Coinbase de volgende op de kapblok van de SEC zal zijn.

Hoe dan ook zijn de acties van de SEC vijgen na Pasen en tonen ze nog maar eens aan hoe ondoeltreffend en hopeloos traag het overheidsorgaan is. Miljoenen mensen verloren al hun geld aan fraudelente bedrijven (Celsius, BlockFi, Genesis, 3AC, FTX en Terra Luna en andere) terwijl deze jarenlang rechtstreeks onder de neus van de commissie opereerden.

Nieuws

DeFi TVL bereikt terug $ 50 miljard na rally

DeFi-protocollen bereiken een mijlpaal van $50 miljard te midden van stijgende activawaarden en interesse van beleggers, waarbij op Ethereum en Solana gebaseerde projecten leidende winsten opleveren. Terwijl de waarde van activa stijgt en de belangstelling van investeerders toeneemt, bereikten de DeFi-protocollen voor het eerst in zes maanden een kapitaalmijlpaal van $50 miljard.

LEES VERDER »

Tether, MicroStrategy en El Salvador maken enorme winsten met Bitcoin

Tether haalt meer dan $1,1 miljard uit Bitcoin-investeringen, vergroot zijn BTC-bezit met strategische aankopen en profiteert van de recente prijsstijging. De voorzitter van MicroStrategy, tevens Bitcoin-investeerder Michael Saylor, heeft ruim 1,5 miljard dollar winst gemaakt met zijn Bitcoin-investeringen. Volgens de Salvadoraanse president Nayib Bukele zijn de gecumuleerde investeringen in Bitcoin in El Salvador met bijna 3% gestegen.

LEES VERDER »

COIN aandeel scheert hoge toppen en overtreft zelfs Bitcoin!

Cryptocurrency-beurs Coinbase (COIN) heeft dit jaar een indrukwekkende stijging van bijna 300% gezien in de prijs van de aandelen, waarmee ze de prestaties van de leidende cryptocurrency Bitcoin (BTC) overtreft. Analisten suggereren dat verdere winsten op handen kunnen zijn, aangezien de prijs van COIN nu

LEES VERDER »

Nieuw kapitaal stroomt toe in crypto via stablecoins!

Vers kapitaal stroomt de cryptomarkt binnen via stablecoins. De stablecoin Tether (USDT) kent eindelijk een opleving, na een neergang van een jaar. Tether voegde sinds september $7 miljard dollar toe aan zijn marktkapitalisatie, en deze zit nu aan een all-time high van bijna $90 miljard

LEES VERDER »

Bitcoin gaat parabolisch!

Bitcoin schoot op dinsdag voorbij de $44.000 dollar op Coinbase, wat zijn hoogste niveau sinds april 2022 markeerden. Dit komt overeen met een stijging van bijna 5% in de laatste 24 uur. De stijging in de waarde van Bitcoin wordt toegeschreven aan groeiende anticipatie op

LEES VERDER »

Bitvavo stopt met video wallet verificatie

Deze week zal Bitvavo de video wallet verificatie gaan uitfaseren. Intern is er hard gewerkt om het beveiligingsniveau van gebruikersaccounts te verhogen met onder andere de “crypto-withdraw-lock” en de verplichte 2FA. Mede hierdoor is het mogelijk dat vanaf volgende week geen video verificatie meer nodig is om nieuwe opname adressen toe te voegen.

LEES VERDER »