Chancellor on brink of third bailout for banks

Zoals we vorige week al voorspelden was het slechts een kwestie van tijd vooraleer de eerste lijken uit de kast zouden vallen. Kort na het uitzenden van onze nieuwsbrief was de eerste grote monetaire interventie een feit. De Bank of England (BoE) bezweek onder de immense druk van het aanhoudende onweer op de internationale markten en begon op 28 september opnieuw met het bijdrukken van geld.

De vonk werd deze keer ontstoken bij de UK pension funds. Deze financiële mastodonten, die verantwoordelijk zijn voor het pensioen van vele Britten, hebben een totale omvang van maar liefst £1,5 biljoen. Waar deze fondsen traditioneel gezien verantwoorde beheerders zijn die passief inkomen genereren via defensieve staatsobligaties, zijn ze de laatste 2 decennia noodgedwongen ontaard in risicovolle hedge funds.

Deze transformatie is vooral te danken aan het ZIRP (Zero Interest Rate Policy) beleid van centrale banken wereldwijd dat ervoor gezorgd heeft dat de interesten op staatsobligaties de laatste 20 jaar zo goed als niets meer opleveren.

In het nauw gedreven door hun mandaat, dat hen oplegt aangesloten gepensioneerden elk jaar een vast bedrag uit te betalen, verzonnen de pensioenfondsen steeds gewaagdere strategieën in hun zoektocht naar voldoende omzet. Er werden twee methodes uitgestippeld: de aankoop van volatiele aandelen en het afsluiten van risicovolle weddenschappen.

Het zijn de weddenschappen (Interest Rate Swaps) die nu volledig in het gezicht van de beheerders ontploft zijn. Bij een Interest Rate Swap ontvangt een pensioenfonds extra inkomsten telkens de rentes op staatsobligaties dalen, iets wat de laatste 20 jaar enorm rendabel gebleken is. Maar een weddenschap kan natuurlijk ook fout uitdraaien en het is hier dat een schoentje wringt.

Geheel tegen de verwachtingen in was er het laatste jaar net een felle stijging van de rentes. Hierdoor werden al deze weddenschappen plotseling een gigantische verliespost. Deze stijging kwam de laatste weken dan ook nog eens in een flinke stroomversnelling terecht dankzij het onverantwoorde fiscale beleid van UK Chancellor Kwasi Kwarteng. En zo, net zoals bij elke crash, stortte de hele financiële constructie van de pension funds in enkele uren in mekaar.

Om een volledige implosie van deze reusachtige financiële instellingen te vermijden is de BoE onmiddellijk terug geld beginnen bijdrukken. Er is voorlopig een startpakken van £65 miljard voorzien om genoeg staatsobligaties op te kopen zodoende de rentes terug naar beneden te drukken. Op 14 oktober volgt er een eerste evaluatie.

 

Kanaries in de koolmijn

De interventie van de BoE is slechts een eerste dijkbreuk. Markten wereldwijd zitten in verschrikkelijke papieren dankzij het aanhoudende vlijmscherpe beleid van de Federal Reserve en de echte lawine aan interventies moet nog op gang komen. Dat de Amerikaanse centrale bank van geen wijken wil weten maakt de situatie des te explosiever.

Amerikaanse staatsobligaties overschreden vorige week voor het eerst in meer dan 15 jaar de kaap van 4%. Bankengigant Credit Suisse barst uit zijn voegen en noteerde begin deze week zijn laagste beurskoers in meer dan 30 jaar (waardoor het is weggekrompen tot minder dan 5% van zijn waardering tijdens de piekjaren). De huizenmarkt in de VS kapseist met de hoogste hypothecaire rentevoeten (6% en meer) sinds de financiële crisis van 2008. Het zijn slechts enkele van de belangrijke indicators om de komende weken en maanden in het oog te houden.

Nieuws

Meer Bitcoin ETF’s in aantocht

Op 19 maart 2021 heeft SkyBridge Capital, beleggingsonderneming onder leiding van bekende New Yorker Anthony Scaramucci, zijn aanvraag ingediend om een Bitcoin ETF (Exchange-Traded Fund) op poten te zetten. Skybridge is na WisdomTree, NYDIG, Valkyrie, VanEck en Fidelity ondertussen al de zesde (!!) grote speler

LEES VERDER »

Coinjoin day: elk jaar op 5 april

Op 5 april 2021, wordt voor het tweede jaar op rij CoinJoin dag gevierd onder Bitcoiners. De feestdag vindt zijn oorsprong in het befaamde “executive order 6102”, uitgevaardigd op 5 april 1933. Op deze dag bekrachtigde Amerikaans president Franklin D. Roosevelt een wet die het

LEES VERDER »

Vermogensbeheer Blackrock betreedt de arena

Het is zo ver: ‘s Werelds grootste vermogensbeheerder waagt zich voor het eerst aan Bitcoin. Uit zijn laatste rapport van 31 maart 2021 blijft dat deze “reus van Wall Street” eerder dit jaar voor 6,5 miljoen aan Bitcoin Future contracts heeft ingekocht. Al bij al

LEES VERDER »
Nodig

NYDIG bereidt Bitcoin voor op massa-adoptie

Op 5 mei kwam NYDIG (Institutioneel Bitcoin bedrijf met een focus op financiële diensten) met het grote nieuws op de proppen: een partnership met FIS (Fidelity National Information Services). FIS is een Amerikaanse Fintech gigant en is de provider van de software voor duizenden banken

LEES VERDER »

Solana ecosystem helpt transactiekosten verlagen

Solana is een project met een beloftevolle toekomst. Hun coin vind je terug als SOL. Hun PoH (Proof of History) toepassing, implementeert een delay functie waardoor men verschillende blockchains in sync kan laten lopen. Dit zorgt ervoor dat circa. 50 000 transacties/seconde mogelijk zijn! Eigenlijk

LEES VERDER »

Zwerfgoed

Bij deze authentieke grassroots organisatie kunnen jongeren terecht die moeilijk hun draai vinden in ons traditioneel educatiesysteem en onze steeds sneller veranderende maatschappij. In De Hoeve worden de jongeren aangezet en gestimuleerd om hun talenten te verkennen en iets moois te creëren dat aansluit bij

LEES VERDER »