Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

UK confisqueert de schatkist van Venezuela

Sinds de financiële crisis van 2008 zijn centrale banken zoals die van de UK terug volop goud aan het inslaan, iets dat ze niet deden tussen 1971-2008. Het wordt echter wel bijzonder hard gespeeld en zwakke natie-staten zijn niet veel meer dan een kleine pion in deze geostrategische schaakspelletjes.

De Bank of England houdt zo een 5.000 ton aan buitenlands goud in bewaring in zijn kluizen en dit leidt tot de meest schizofrene situaties. Zo probeert Nicolás Maduro (President van Venezuela) al sinds het einde van 2018 vergeefs het Venezolaanse goud (een kleine 31 ton) te repatriëren, hierbij stoot hij keer op keer op een njet van de Bank of England.

Om de zaken nog complexer te maken bestaat er ondertussen ook een alternatieve president van Venezuela; Juan Guaidó, die door bijna 50 landen als officieel wordt erkend. Er is wel een groot verschil tussen de twee. Zo heeft Maduro in de praktijk alle controle in handen en regeert hij het Zuid-Amerikaanse land nog steeds met ijzeren vuist vanuit het presidentieel paleis. Europa trok dan ook eerder dit jaar zijn erkenning voor Juan Guaidó terug in.

Toch besliste de UK supreme court vorige week na een zoveelste juridische veldslag dat het goud aan Juan Guaidó toekomt. Hiermee is de 1,95 miljard dollar Venezolaans goud dus niet veel meer geworden dan een politiek steekspel tussen verschillende strekkingen.

De beslissing van de UK supreme court zet op deze manier wel een heel gevaarlijk precedent. Het kan klaarblijkelijk het goud van andere naties, als het in bewaring wordt gehouden in de kluizen van de Bank of England, achteloos confisqueren. De enige vereiste hiervoor is een nieuw staatshoofd aanwijzen en het goud hieraan uitbetalen. Landen die op slechte voet staan met de UK kunnen dus maar beter eens diep nadenken. Not your keys, not your coins!

Nieuws

Saylor does it again

Geen geslaagde maand zonder een nieuwe Bitcoin aankoop van Michael Saylor. De zowat bekendste Bitcoin voorstander ter wereld weet van geen ophouden en kocht op 24 september een bijkomstige 5,445 BTC met zijn beursgenoteerd business intelligence bedrijf MicroStrategy. Met deze nieuwe aankoop staat de teller

LEES VERDER »

Anti-Bitcoin politicus blijkt zelf fraudeur

De voorbije week was weer een sterk staaltje van compleet wangedrag en corruptie binnen de Amerikaanse politiek. Democratisch senator Bob Menendez en zijn vrouw Nadine Menendez worden ervan verdacht honderdduizenden dollars aan smeergeld te hebben ontvangen in ruil voor steun aan de Egyptische overheid. De

LEES VERDER »

Binance wint strijd met FSMA

Cryptobeurs Binance heeft zijn diensten in België quasi volledig hervat na een schorsing van drie maanden vanwege regelgevingskwesties. De Belgische Financial Services and Markets Authority (FSMA) had op 27 juni Binance opgedragen om zijn crypto-uitwisselingsdiensten in het land stop te zetten.

LEES VERDER »

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »