Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Centrale bank van Argentinië verbiedt banken Bitcoin- en cryptodiensten aan te bieden

De Centrale Bank van de Argentinië (BCRA) heeft afgelopen donderdag in een verklaring aangekondigd dat het voor financiële instellingen in het land verboden is om cliënten diensten aan te bieden waarbij Bitcoin of andere cryptocurrencies betrokken zijn.

Het nieuws komt nadat Argentinië een lening van 45 miljard dollar van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kreeg, waarin werd bepaald dat het land het gebruik van Bitcoin en cryptocurrency moet ontmoedigen.

De grootste privébank van Argentinië kondigde enkele dagen ervoor aan dat ze precies dezelfde producten zou gaan aanbieden. Burbank, een digitale bank in het land, kondigde ook aan dat het een ondersteuningslijn voor Bitcoin en andere cryptocurrencies zou gaan aanbieden.

Nochtans staat Argentinië in de lijst van landen waarin de adoptie van Bitcoin zeer groot is. Deze aanhoudende adoptie van Bitcoin en andere cryptocurrencies in Argentinië kan grotendeels toegeschreven worden aan de torenhoge inflatiecijfers waaronder de burgers te lijden hebben. Reuters meldde dat de inflatiegegevens van de regering vorige maand een inflatie van 55% op jaarbasis liet zien. In het rapport staat ook dat experts een inflatie van 60% verwachten voor het jaar, wat zijn tol zal eisen voor de 40% van de bevolking die naar verluidt onder de armoedegrens leeft.

De Argentijnse centrale bank bracht vorig jaar ook een waarschuwing uit over het gebruik van cryptocurrencies en de risico’s die het zag waaronder hoge volatiliteit, witwassen van geld, financiering van terrorisme en mogelijke niet-naleving van deviezenregelgeving.

Het is dan ook heel duidelijk dat deze nieuwe regelgeving doorgeduwd wordt met behulp van het IMF dat niet Bitcoin gezind is.

Desondanks dit obstakel vormt Bitcoin een uitweg voor de Argentijnse bevolking om te ontsnappen aan de langdurige en torenhoge inflatie die er in het land heerst. Zo kunnen ze sparen in een schaarse asset die alsmaar meer waarde zal verkrijgen ten opzichte van de geldprinter in Argentinië.