Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Bitcoin officieel in El Salvador

Dat “Bitcoin 2021” vuurwerk ging opleveren hebt u vorige week al van ons vernomen. Maar deze aankondiging overtrof zelfs onze stoutste dromen. President Nayib Bukele liet namelijk weten dat El Salvador (6,5 miljoen inwoners, waarvan 70% zonder bankrekening) het eerste land ter wereld zal zijn met Bitcoin als officieel betaalmiddel. Het wetsvoorstel om naast de US dollar ook Bitcoin als officiële munteenheid te aanvaarden is gisteren goedgekeurd en bedrijven zoals Strike (lightning technologie) en Blockstream (internet en Bitcoin toegang via satelliet) zetten mee hun schouders onder dit project om de integratie vlot te laten verlopen.

Dit betekent voornamelijk 3 dingen: handelaars zijn verplicht om Bitcoin als betaalmiddel te accepteren (wanneer zij daar de technologische faciliteiten voor hebben), belastingen kunnen betaald worden met Bitcoin en de vermogenswinstbelasting van Bitcoin tenslotte valt volledig weg.

Een groot deel van de inwoners van El Salvador zijn ook afhankelijk van dollar zendingen uit de US door familieleden, iets waar nu gretig van geprofiteerd wordt door bedrijven zoals Western Union (zij vragen soms 20-30% commissie voor zendingen) en verholpen kan worden met Bitcoin.

Nayib Bukele is de extreem populaire President van El Salvador die met zijn partij Grand Alliance for National Unity (GANA) in 2019 een nieuwe wind liet waaien in een land dat al decennia te kampen heeft met zware corruptie. 

Of Bukele ook daadwerkelijk volledig kan breken met het autoritaire verleden van El Salvador valt nog af te wachten, maar de transitie naar Bitcoin is alleszins een gigantische stap in de juiste richting en zal de bevolking enorm ten goede komen, ongeacht de overige beleidsbeslissingen van deze regering.

Centraal en Zuid-Amerikaanse landen hebben traditioneel gezien enorm veel te kampen met inflatie en hyperinflatie, daarom dat verschillende landen zijn overgestapt naar de US dollar als munteenheid (wat op zich ook weer een heleboel problemen oplevert, denk maar maar aan het monetair en fiscaal beleid van President Biden). 

Het nieuws begint zich nu ook als een lopend vuurtje te verspreiden in de regio en verschillende prominente politici hebben al laten weten gelijkaardige stappen te willen zetten: Carlitos Rejala (Paraguay), Fábio Ostermann en Gilson Marques (Brazilië), Gabriel Silva (Panama) en Francisco Sánchez (Argentinië).

Nieuws

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »

Zo verlies je $500,000 aan Bitcoin

We kennen het allemaal: de angst om een fout te maken tijdens een belangrijke Bitcoin transactie. Voor Paxos, het bekende stablecoin bedrijf achter Pax Dollar (USDP) en Paypal USD, werd deze nachtmerrie vorige week de waarheid. Op 10 september betaalde het bedrijf maar liefst 20

LEES VERDER »

El Salvador viert twee jaar Bitcoin

Het is bijna niet te geloven maar Bitcoin is ondertussen al 2 jaar de officiële betaalmunt van El Salvador. Niemand kon bij de inhuldiging van “Ley Bitcoin” op 7 september 2021 voorspellen welke lange termijn effecten deze gewaagde zet van staatshoofd Nayib Bukele teweeg zou

LEES VERDER »