Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Bitcoin spot ETF onder vuur

Deze week daalde de cryptomarkt met $100 miljard in totale marktkapitalisatie terwijl Bitcoin bijna 10% daalde, maar beiden stabiliseren voorlopig. Experts zeggen dat dergelijke dalingen normaal zijn bij de handel met leverage, waarbij de blik gericht is op ETF-beslissingen.

De totale marktkapitalisatie van de cryptomarkt daalde van $1,82 biljoen naar $1,71 biljoen. Desondanks zijn experts van mening dat deze daling een normale fluctuatie is geworden voor de digitale markt terwijl anderen denken dat het vooral om marktmanipulatie gaat.

Er werd vlak na de daling enorm gespeculeerd op de oorzaak ervan, er circuleren namelijk tegenstrijdige berichten van berichtgevers zoals Matrixport over de potentiële datum van goedkeuring of afkeuring van de langverwachte Bitcoin spot ETFs. Dit wijs op mogelijke marktmanipulatie en speculatie ervan, al dan niet door nieuws platformen zoals Coindesk.

Dit met als gevolg dat er tot wel $700 miljoen dollar aan liquidaties waren op de Futures markten, uiteraard vooral traders die gokten op een prijsstijging in de plaats, vermoedelijk vooral met te hoge leverage factoren zoals een hefboomeffect van meer dan x10.


Deskundigen suggereerden dat de liquidaties die die dag plaatsvonden niets ongewoons waren en in feite deel uitmaakten van het standaard gedrag van de cryptomarkt en daarvoor niet noodzakelijk marktmanipulatie waren.

Deze marktdalingen komen vaak voor, met of zonder enige marktmanipulatie, vooral omdat het een markt is met veel schulden (waarbij geleend geld wordt gebruikt om te investeren met hefboomeffect) op Futures markten. Met deze prijsdaling worden de financieringstarieven en open rente (contracten die nog openstaan) in cryptoderivaten (financiële contracten) ook verlaagd, wat onvermijdelijk is indien deze voordien te hoog waren.