Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Bitcoin redt Canada Convoy

Er heerst onrust in Canada. De bezetting van Ottowa door de Canadian Freedom Convoy is ondertussen al meer dan twee weken aan de gang. Reden hiervoor zijn de nieuwe draconische vaccinatiewetgevingen die het sinds midden januari illegaal maken voor vrachtwagenbestuurders om ongevaccineerd hun job uit te voeren.

De actiegroep, initieel vooral truckers maar ondertussen uitgegroeid tot een heuse volksbeweging, eist een versoepeling van de maatregels alsook een terugkeer naar meer gematigd beleid. Om hun doel te bereiken is de groepering op 14 januari bovendien ook een crowdfunding gestart op de bekende website GoFundMe, waarbij de teller op 4 februari al op een indrukwekkende $9 miljoen dollar stond.

Bij het naderen van de kaap van 10 miljoen kwam er dan plots de koude douche toen de crowdfunding website doodleuk aankondigde dat ze alle fondsen van de Canadian Freedom Convoy in beslag namen met de als enige reden een vage “schending van de gebruiksvoorwaarden”. Onmiddellijk na de aankondiging werd deze zet met veel lof onthaald door zowel de politie als de burgemeester (Jim Watson) van Ottowa.

Het is de conventie bij crowfunding websites (GoFundMe, Kickstarter etc.) dat er bij een schending van de gebruikersvoorwaarden door een openstaand project de fondsen onmiddellijk worden teruggestort naar de individuele donors. De verontwaardiging was dan ook heel groot toen GoFundMe kort na de inbeslagname liet weten dat donors hun geld enkel konden terugclaimen via een specifieke procedure én dat al het niet geclaimde geld zou verdeeld worden onder een willekeurige selectie van andere niet gerelateerde projecten. Toen het duidelijk werd dat deze bizarre beslissing compleet onhoudbaar was (met o.a. een stortvloed aan negatieve reacties op sociale media) kondigde het crowdfunding platform uiteindelijk schoorvoetend aan dat ze alle donors integraal zullen vergoeden, maar het Canadian Freedom Convoy is dus wel onherroepelijk al zijn geld kwijt.

Gelukkig kunnen we jullie melden dat dit soort uitwassen binnenkort tot het verleden zal behoren dankzij Bitcoin! Mensen die graag zelf controle hebben over hun geld en de voogdij liever niet afstaan aan derde partijen die uitzonderlijk kwetsbaar zijn voor ideologische en politieke inmenging hebben nu de mogelijkheid om het heft in eigen handen te nemen.

Het duurde dan ook helemaal niet lang alvorens er een alternatief crowdfunding project werd opgericht door enthousiaste Bitcoiners. Op de website Tallyco.in kan je sinds een paar dagen Bitcoin storten om de protesterende truckers een hart onder de riem te steken en het project heeft ondertussen al meer dan $700,000 dollar in het laadje gebracht waaronder een zeer genereuze gift van 1 Bitcoin door Kraken CEO Jesse Powell.