Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Bitcoin mining 7,32% makkelijker

De moeilijkheidsgraad voor de Bitcoin miners daalde maandag met maar liefst 7,32%. Dit is het gevolg van de vele miners die tijdens deze aanhoudende crypto winter hun machines hebben uitgezet. De neerwaartse aanpassing op blokhoogte 766.080 is de grootste sinds juli 2021. Toen verlieten veel miners het netwerk na een algeheel verbod in China. Het communistische land was toen nog de grootste bitcoin-mining-hub ter wereld.

De difficulty wordt door het Bitcoin netwerk automatisch aangepast. Hoe minder miners, hoe lager de moeilijkheidsgraad. Satoshi creëerde deze constante aanpassing van de moeilijkheidsgraad om periodiek of elke 2.016 blokken het netwerk aan te passen aan de mining capaciteit. Zo blijft de gemiddelde tijd om een blok te minen steeds schommelen rond de 10 minuten.

Statistieken laten zien dat vóór blokhoogte 766.080 de gemiddelde bloktijd ongeveer 10:48 minuten was, wat signaleerde dat er een opmerkelijke vermindering van de moeilijkheidsgraad zat aan te komen. De winstgevendheid van mining is de afgelopen maand met zo’n 20% gedaald. Dankzij deze lage winstmarges hebben zelfs miners die energiezuinige machines zoals de Antminer S19j Pro gebruiken extreem goedkope elektriciteit nodig van $0,08 per kWh of minder.