Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Bitcoin is helemaal klaar met China

Sinds de grote Bitcoin ban van China eerder dit jaar zijn we nu nog net voor het einde van 2021 volledig hersteld van deze mokerslag. Na een drastische daling van de mining hashpower (-55% in totaal) draait het netwerk nu terug op volle toeren en halen we sinds 11 december voor de eerste keer in bijna 8 maanden terug de kaap van 180 exahash.

Het sterke herstel van Bitcoin is bijzonder indrukwekkend te noemen, zeker als je weet dat zelfs de die-hard Bitcoin believers initieel vreesden dat deze uppercut van de Chinese overheid meer dan een jaar zou vergen om te verteren. Grote winnaar van heel dit verhaal is zonder twijfel de Verenigde Staten, die hun aandeel in de globale hashrate meer dan verdubbeld zagen en ondertussen opklommen van 15% naar nu meer dan 35% van het globale netwerk.

Meten hoeveel rekenkracht er zich nog in China schuilhoudt is bijzonder moeilijk. Ruwe schattingen spreken over nog een kleine 20%, wat betekent dat maar liefst 45% het land heeft verlaten. De resterende miners zijn vooral clandestiene ondergrondse operaties die gebruik maken van rurale hydro-elektrische energie om zo onder de radar van de CCP (Chinese Communist Party) te vliegen. Maar zelfs deze harde kern staat nog zware beproevingen te wachten, er is niet alleen de constante dreiging van confiscatie en arrestatie maar bovendien ook het zeer snel naderende einde van het moessonseizoen. Waar deze miners voorgaande jaren steeds hun apparatuur konden aansluiten op koolcentrales tijdens de droge maanden, zitten ze nu zonder energie als ratten in de val. Het worden dus barre tijden voor deze hardnekkige Chinese overblijvers terwijl de miners in de VS op wolken lopen.