Wat is Bitcoin?
Bitcoin is de eerste succesvolle decentrale digitale cryptomunt. Het werd gelanceerd in 2009 door de mysterieuze founder Satoshi Nakamoto. Bitcoin heeft geen centrale autoriteit zoals een centrale bank of een onderneming. Het is een peer-to-peer netwerk waarbij gebruikers zonder toestemming van eender wie Bitcoin kunnen versturen naar elkaar. Indien je grote sommen euro’s of dollars wilt verzenden, zal je je steeds moeten verantwoorden. Terwijl het gaat om jouw eigen geld. Bij Bitcoin is dit niet het geval. Je hoeft een derde partij niet meer te vertrouwen, want alles is publiekelijk zichtbaar, dus je kan alles voor jezelf verifiëren.
“DON’T TRUST, VERIFY!“
Bitcoin werd uitgevonden door een zekere Satoshi Nakamoto. Op 28 oktober 2008, publiceerde hij een whitepaper genaamd “Bitcoin – A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. De rest is geschiedenis, vanaf de Genesis block op 3 januari tot nu heeft Bitcoin een online tijd gekend van 99,99%. In de Genesis block was een boodschap opgenomen, namelijk “Chancelor on the brink of a second bailout for banks.” verwijzend de hoofdpagina van The Times.
Hoe werkt Bitcoin?
Bitcoin is een decentraal netwerk van allemaal individuele computers. Via dit netwerk is het mogelijk om Bitcoin te versturen, zonder gebruik te maken van een centrale partij. Bitcoin is de eerste succesvolle toepassing van blockchaintechnologie. Een blockchain is een ketting van allemaal blokken met data, voornamelijk transactie data die aan elkaar worden gehangen. Door dit te doen, krijg je een waarheidsgetrouwe toestand. Elke transactie wordt in de blockchain opgeslagen. Zo is het mogelijk om de befaamde pizza transactie (2 pizza’s voor 10.000 BTC, 22 mei 2010) op te zoeken. Het is hierdoor niet mogelijk om twee keer dezelfde BTC te spenderen.
Het creëren van deze blokken en hierdoor het beveiligen van het Bitcoin netwerk gebeurt door een consensus algoritme genaamd “Proof-of-Work” (PoW). PoW is een energie-intensief proces waarbij Bitcoin miners op zoek gaan naar een hash. Indien zij de correcte hash vinden, mogen zij hun blok volsteken met transacties en wordt iedereen binnen het netwerk op de hoogte gebracht. Nadien begint het proces opnieuw, en zoeken alle miners naar de volgende hash. Dit proces duurt gemiddeld 10 minuten. Echter hoe meer rekenkracht er in het netwerk zit, hoe sneller dit proces zou gaan. Maar Satoshi wist dit ook, en heeft het netwerk beschermt hiertegen. Namelijk door de moeilijkheid aanpassing die gemiddeld om de twee weken voorkomt. Indien er meer rekenkracht in het netwerk zit, zal het moeilijker worden om een hash te vinden. Indien er minder rekenkracht in het netwerk zit, zal het gemakkelijker worden om een hash te vinden. Dit is een zelfregulerend systeem. Verlieslatende miners zullen bij een hoge moeilijkheidsgraad stoppen met minen, waardoor het netwerk de moeilijkheid aanpast. Hierdoor kunnen andere nieuwe miners toetreden, waardoor de moeilijkheidsgraad terug stijgt.
Waarom zouden Bitcoin miners op zoek gaan naar de hash van een nieuw blok? Als je als miner de juiste hash vindt, word je beloond voor het harde, energie-intensieve werk. Je wordt beloond met Bitcoin, namelijk de block reward, en alle transactie vergoedingen. Momenteel bedraagt de block reward 6,25 BTC, maar in april 2024 zal dit halveren naar 3,125 BTC.
Het PoW algoritme zorgt tegelijk ook voor de veiligheid van het netwerk. Zolang +51% van de rekenkracht in handen is van eerlijke miners, is er geen probleem. Maar indien er een vijandige partij +51% rekenkracht van het netwerk zou bemachtigen, kan hij bv. zijn Bitcoin meermaals uitgeven door te spelen met transacties. Dit is nog nooit gebeurd omdat het onmogelijk is om 51% van het netwerk te bemachtigen. Er zijn teveel beperkingen die overwonnen moeten worden.
Absolute digitale schaarste
Bitcoin is het eerste actief dat de titel ‘Absolute digitale schaarste’ kan dragen. Goud is relatief schaars, dat wil zeggen dat er schaarste is maar dat de goudhoeveelheid jaar na jaar stijgt met ongeveer 2%. Ondanks dat de goudprijs stijgt en het dus interessanter wordt om goud te gaan mijnen, is de toename beperkt. Het namaken van goud is moeilijk waardoor de totale goudvoorraad niet artificieel kan worden opgepompt. Maar moest de mens ooit in de ruimte gaan reizen, kan de goudvoorraad wel stijgen. Er is namelijk nog veel goud te vinden in de ruimte. Dit is niet het geval bij Bitcoin, hier blijft de maximale hoeveelheid 21 miljoen.
Sinds de halving in april 2024 is de inflatie van Bitcoin per jaar ook lager dan die van goud. Dit maakt Bitcoin een hardere asset dan goud. Het ‘Stock-to-Flow’ ratio van Bitcoin is 112 waarbij die van goud 60 is. Stock-to-Flow is gebaseerd op twee cijfers, de voorraad die in omloop is en de voorraad die er bijkomt. Elke vier jaar heeft Bitcoin een halving waardoor de toename gedeeld door twee gaat. Dit geeft een aanbodschok aangezien het aanbod daalt, maar de vraag blijft. Bijgevolg wordt Bitcoin schaarser en kan er een prijsstijging verwacht worden zoals de gele lijn in de volgende afbeelding aantoont.
Wil je graag meer weten over het ‘Stock-to-Flow’ model? Stel je vraag in de Discord community of kom langs op ons crypto café.
Bitcoin kopen en bewaren
Bitcoin kopen en bewaren gaat vandaag de dag zeer gemakkelijk. Een account aanmaken op een exchange zoals Bitvavo en Kraken, daar geld op storten, vervolgens Bitcoin kopen en ten slotte deze Bitcoin veilig versturen naar je hardware wallet. Het is van uiterst belang om je Bitcoin op een veilige wallet te bewaren zoals een Ledger of Ngrave. Hierdoor heb enkel jij zeggenschap en kan niemand hier iets mee doen. Wil je graag je Bitcoin terug verkopen? Dan kan dit via hetzelfde platform zoals Bitvavo of Kraken.
“NOT YOUR KEYS, NOT YOUR COINS!”