Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Binance opnieuw onder vuur door de SEC

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft op maandag een rechtszaak aangespannen tegen Binance Holdings, ’s werelds grootste cryptocurrency-beurs, en de oprichter Changpeng Zhao, waarin zij schendingen van de Amerikaanse effectenwetgeving beweert.

Gary Gensler SEC
Gary Gensler, voorzitter van de SEC

De Securities and Exchange Commission (SEC) beweert in de aanklacht schendingen van Amerikaanse effectenwetgeving van ’s werelds grootste cryptocurrency-beurs, en zijn oprichter. De klacht stelt dat Binance zich niet heeft geregistreerd als een nationale effectenbeurs, makelaar-dealer en clearing-instelling. De SEC beschuldigt Binance er ook van investeerders te hebben misleid door valse claims te maken over toezicht en controle op manipulatieve handel op het Binance.US-platform. SEC-voorzitter Gary Gensler beschreef de vermeende acties als een “uitgebreid web van bedrog” en een “berekende ontduiking van de wet”.
Na de bekendmaking van de rechtszaak daalde de waarde van Binance’s token BNB met 8% naar $279 per munt. Bitcoin zakte met meer dan 5%, en dook daarmee voor de eerste keer in meer dan een maand onder de $26.000 dollar, onmiddellijk na de aankondiging van de nieuwe rechtszaak.
Binance reageerde op de rechtszaak via Twitter en verklaarde dat zij van mening zijn dat de aanklacht ongegrond is en dat zij van plan zijn zich krachtig te verdedigen.

CZ 4
CZ met de ondertussen bekende respons: 4. Ignore FUD, fake news, attacks, etc.

Reeds rechtszaak van de CFTC

Binance beweert dat zij inspanningen heeft geleverd om binnen het wettelijk kader in de VS te opereren, waaronder het oprichten van een dochteronderneming genaamd Binance.US, die crypto-producten aanbiedt aan Amerikaanse gebruikers, met uitzondering van derivaten en bepaalde tokens.
Deze rechtszaak volgt op een soortgelijke zaak die in maart werd aangespannen door de Commodities and Futures Trading Commission (CFTC), waarin Binance werd beschuldigd van het aanbieden van niet-geregistreerde termijncontracten en opties aan Amerikaanse crypto-handelaren.
Deze juridische geschillen tussen Amerikaanse toezichthouders en de crypto-industrie weerspiegelen een bredere conflict over hoe cryptocurrencies gereguleerd moeten worden in het land. Een belangrijk discussiepunt is of verschillende digitale valuta moeten worden geclassificeerd als grondstoffen (commodities) of effecten (securities), dit bepaalt of de toezicht en verantwoordelijkheid valt onder de CFTC al dan niet de SEC.
Om deze netelige kwesties aan te pakken, hebben House Financial Services Committee-voorzitter Patrick McHenry en House Agriculture Committee-voorzitter Glenn Thompson onlangs een concept-wetsvoorstel gepresenteerd om de regulering van cryptocurrency vorm te geven. Het concept-wetsvoorstel heeft als doel om de lacunes tussen de regels van de CFTC en de SEC te overbruggen, registratievereisten voor bedrijven bij de SEC vast te stellen en de SEC te verplichten nieuwe regels op te stellen die zijn afgestemd op de regulering van crypto.

13 aanklachten van de SEC

De rechtszaak van de SEC tegen Binance omvat 13 aanklachten en beweert onder andere dat de beurs heimelijk toestond dat Amerikaanse klanten met grote investeringen handelden op het platform, ondanks openbare claims van beperkingen. De toezichthouder beweert ook dat Binance en Zhao in het geheim de operaties van Binance.US controleerden en zich bezighielden met manipulatieve handel om de handelsvolumes kunstmatig op te drijven. De SEC vraagt om voorlopige en tijdelijke maatregelen, waaronder het bevriezen van activa, verificatie van boekhouding, het behoud van documenten en informatie, en een verbod op het vernietigen van bewijsmateriaal.

Binance bereid om mee te werken aan regelgevend kader

Binance heeft verklaard bereid te zijn om constructief mee te werken met de SEC om een duidelijk regelgevend kader vast te stellen.
De beurs betoogt dat de maatregelen die de SEC nu vraagt, investeerders zouden schaden en innovatie zouden belemmeren. Zij roept het Congres op om een bipartisan wetgeving aan te nemen die een werkbaar regelgevend regime voor digitale activa creëert en de vermeende bureaucratische overreach (van de SEC) aan banden legt waarvan de crypto industrie het slachtoffer is.

Nieuws

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »

Zo verlies je $500,000 aan Bitcoin

We kennen het allemaal: de angst om een fout te maken tijdens een belangrijke Bitcoin transactie. Voor Paxos, het bekende stablecoin bedrijf achter Pax Dollar (USDP) en Paypal USD, werd deze nachtmerrie vorige week de waarheid. Op 10 september betaalde het bedrijf maar liefst 20

LEES VERDER »

El Salvador viert twee jaar Bitcoin

Het is bijna niet te geloven maar Bitcoin is ondertussen al 2 jaar de officiële betaalmunt van El Salvador. Niemand kon bij de inhuldiging van “Ley Bitcoin” op 7 september 2021 voorspellen welke lange termijn effecten deze gewaagde zet van staatshoofd Nayib Bukele teweeg zou

LEES VERDER »