Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Binance geeft startschot voor de Stablecoin Wars

Voor de langste tijd was er slechts één stablecoin; de beroemde (beruchte?) Tether (TUSD). Het was Bitfinex dat de allereerste ‘stabiele munt’ lanceerde in oktober 2014 en hoewel het vandaag ondenkbaar lijkt, werd de lancering de eerste maanden en zelfs jaren door de crypto-industrie vooral afkeurend en zelfs met spot onthaald.

Bitfinex liet zich echter niet uit zijn lood slaan en gebruikte de daaropvolgende jaren om een zeer omvangrijk first mover advantage uit te bouwen. Het duurde een tergende 4 jaar vooraleer de concurrentie tot nieuwe inzichten kwam en dan toch uiteindelijk voor de tegenaanval koos. In 2018 zag USD Coin (USDC, Coinbase) het licht en een jaar later volgde Binance USD (BUSD, Binance). Sindsdien vormen deze 3 bekende stablecoins de spil van talloze trading strategiëen wereldwijd.

Toch heeft de oudste stablecoin ter wereld de laaste 12 maanden heel wat klappen moeten incasseren. Zo komt USDC nu aardig in de buurt van de ooit onaantastbaar geachte market cap van Tether (op moment van schrijven $68 miljard voor Tether vs $52 miljard voor USD Coin).

Terwijl deze twee giganten met alle aandacht gaan lopen zou het geheel onverwacht toch wel eens Binance USD kunnen zijn die uiteindelijk aan het langste eind trekt. Binance heeft namelijk één grote troef in handen waar de andere twee enkel maar van kunnen dromen: het overgrote aandeel van de globale cryptocurrency handel. Het platform tekende de laatste jaren absolute monstercijfers op wat betreft dagelijkse handelsvolumes. Het is dit voordeel dat Binance nu volop wil uitbuiten.

Vanaf 29 september worden alle USD Coins (USDC), Pax Dollars (USDP, kleinere stablecoin) en TrueUSDs (TUSD, kleinere stablecoin) automatisch omgezet naar BUSD op het Binance platform. Er zal voortaan vooral met de stablecoins BUSD en USDT getrade worden. Met deze zet laat Binance duidelijk blijken dat de speeltijd voorbij is en dat de strijd voor stablecoin dominantie kan losbarsten. Binance zal Tether (de komende maanden en jaren alleszins) nog blijven dogen aangezien de munt te populair is om zo maar aan de kant te schuiven.

De eerste effecten van deze beslissing zijn nu al voelbaar. BUSD tekende deze week het hoogte dagelijks handelsvolume uit zijn geschiedenis op ($8,6 miljard dollar). Het laat hiermee voor de eerste keer USD Coin achter zich ($7 miljard dollar).

Het platform achter USD Coin (Coinbase) heeft nog geen commentaar gegeven maar het is duidelijk dat Coinbase met een nieuwe strategie op de proppen zal moeten komen als ze geen relevantie willen verliezen.

Nieuws

Saylor does it again

Geen geslaagde maand zonder een nieuwe Bitcoin aankoop van Michael Saylor. De zowat bekendste Bitcoin voorstander ter wereld weet van geen ophouden en kocht op 24 september een bijkomstige 5,445 BTC met zijn beursgenoteerd business intelligence bedrijf MicroStrategy. Met deze nieuwe aankoop staat de teller

LEES VERDER »

Anti-Bitcoin politicus blijkt zelf fraudeur

De voorbije week was weer een sterk staaltje van compleet wangedrag en corruptie binnen de Amerikaanse politiek. Democratisch senator Bob Menendez en zijn vrouw Nadine Menendez worden ervan verdacht honderdduizenden dollars aan smeergeld te hebben ontvangen in ruil voor steun aan de Egyptische overheid. De

LEES VERDER »

Binance wint strijd met FSMA

Cryptobeurs Binance heeft zijn diensten in België quasi volledig hervat na een schorsing van drie maanden vanwege regelgevingskwesties. De Belgische Financial Services and Markets Authority (FSMA) had op 27 juni Binance opgedragen om zijn crypto-uitwisselingsdiensten in het land stop te zetten.

LEES VERDER »

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »