Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Binance geeft startschot voor de Stablecoin Wars

Voor de langste tijd was er slechts één stablecoin; de beroemde (beruchte?) Tether (TUSD). Het was Bitfinex dat de allereerste ‘stabiele munt’ lanceerde in oktober 2014 en hoewel het vandaag ondenkbaar lijkt, werd de lancering de eerste maanden en zelfs jaren door de crypto-industrie vooral afkeurend en zelfs met spot onthaald.

Bitfinex liet zich echter niet uit zijn lood slaan en gebruikte de daaropvolgende jaren om een zeer omvangrijk first mover advantage uit te bouwen. Het duurde een tergende 4 jaar vooraleer de concurrentie tot nieuwe inzichten kwam en dan toch uiteindelijk voor de tegenaanval koos. In 2018 zag USD Coin (USDC, Coinbase) het licht en een jaar later volgde Binance USD (BUSD, Binance). Sindsdien vormen deze 3 bekende stablecoins de spil van talloze trading strategiëen wereldwijd.

Toch heeft de oudste stablecoin ter wereld de laaste 12 maanden heel wat klappen moeten incasseren. Zo komt USDC nu aardig in de buurt van de ooit onaantastbaar geachte market cap van Tether (op moment van schrijven $68 miljard voor Tether vs $52 miljard voor USD Coin).

Terwijl deze twee giganten met alle aandacht gaan lopen zou het geheel onverwacht toch wel eens Binance USD kunnen zijn die uiteindelijk aan het langste eind trekt. Binance heeft namelijk één grote troef in handen waar de andere twee enkel maar van kunnen dromen: het overgrote aandeel van de globale cryptocurrency handel. Het platform tekende de laatste jaren absolute monstercijfers op wat betreft dagelijkse handelsvolumes. Het is dit voordeel dat Binance nu volop wil uitbuiten.

Vanaf 29 september worden alle USD Coins (USDC), Pax Dollars (USDP, kleinere stablecoin) en TrueUSDs (TUSD, kleinere stablecoin) automatisch omgezet naar BUSD op het Binance platform. Er zal voortaan vooral met de stablecoins BUSD en USDT getrade worden. Met deze zet laat Binance duidelijk blijken dat de speeltijd voorbij is en dat de strijd voor stablecoin dominantie kan losbarsten. Binance zal Tether (de komende maanden en jaren alleszins) nog blijven dogen aangezien de munt te populair is om zo maar aan de kant te schuiven.

De eerste effecten van deze beslissing zijn nu al voelbaar. BUSD tekende deze week het hoogte dagelijks handelsvolume uit zijn geschiedenis op ($8,6 miljard dollar). Het laat hiermee voor de eerste keer USD Coin achter zich ($7 miljard dollar).

Het platform achter USD Coin (Coinbase) heeft nog geen commentaar gegeven maar het is duidelijk dat Coinbase met een nieuwe strategie op de proppen zal moeten komen als ze geen relevantie willen verliezen.