Tether in visier van hedge funds

De heisa van de laatste maanden is niet onopgemerkt gebleven bij de traditionele hedge funds. De grote spelers van Wall Street pikken maar al te graag een graantje mee wanneer er sprake is van een complete meltdown in de markten. Dit doen ze vaak via wat men in het vakjargon “shorting” noemt. Een strategie waarbij enorm veel van een bepaalde munt of aandeel verkocht wordt om zo de prijs te doen kapseizen. De laatste weken hebben verschillende hedgefunds het gemunt op een oude bekende in de cryptowereld: Tether.

Veel van de hedge funds maken gebruik van het platform Genesis Global Trading Inc. om hun Tether short positie uit te voeren. Meer details over de hedge funds en de exacte hoeveelheid zijn er voorlopig nog niet, al gaat het volgens Genesis Trading over aanzienlijke bedragen.

Tether is niet de eerste de beste. De achtjarige geschiedenis van “the mother of all stablecoins” is rijkelijk bestrooid met schandalen en boetes. Zo moest Bitfinex, de eigenaar van Tether, vorig jaar nog een fikse boete betalen aan de procureur-generaal van New York omwille van “onnauwkeurigheden” inzake hun dollar reserves.

Bovendien doen er ook steeds de wildste indianenverhalen de ronde over de liquiditeit van Tether. De geruchtenmolen rond deze stablecoin is zelfs zo legendarisch dat het een eigen naam kreeg: “Tether FUD”.

Tether verloor bovendien tijdens het Terra Luna debacle kortstondig zijn peg met de dollar. Voor enkele uren verhandelde de “stablecoin” voor een bedrag van 0.95 dollarcent. Ter verduidelijking: wanneer dit in traditionele markten gebeurt (bijvoorbeeld bij money market funds die ook steeds aan 1 dollar horen te verhandelen) is het desbetreffende bedrijf klaar voor de slachtbank. Zo ging The Reserve Primary Fund onmiddellijk bankroet nadat ze even aan 0.97 dollarcent verhandelde tijdens de financiële crisis van 2008.

Of Tether werkelijk in zware problemen terecht zal komen vanwege de shorters is nog niet duidelijk. Er werd de laatste jaren namelijk al zo vaak gespeculeerd op Tether.

Paolo Ardoino, de CTO van Tether, gaf eergisteren ook zelf commentaar op de huidige short posities. In zijn Twitter thread stelt Ardoino dat er geen enkele gegronde basis is voor paniek en dat Tether steeds 100% dollar-backed is. Dit is echter nog geen garantie over de veiligheid van het bedrijf. De CEO van Celcius gebruikte gelijkaardige taal momenten voor de fondsen van gebruikers bevroren werden.

Hoe dan ook verloor Tether meer dan 17 miljard dollar aan market cap de laatste maanden. Iets waar concurrent Coinbase zeker niet om maalt. Hun stablecoin USDC groeide met bijna 7 miljard dollar in dezelfde periode. Hiermee komt USDC aardig in de buurt van Tether en kan het zichzelf binnenkort misschien wel tot de nieuwe koning van stablecoins kronen!

Nieuws

Lastercampagne Greenpeace ontploft in hun gezicht

Er heerst al een tijdje wrevel rond het energiegebruik van Bitcoin. Voor iedereen die de tijd neemt om Bitcoin grondig te onderzoeken wordt het al snel duidelijk dat het energiegebruik van Bitcoin geen enkel probleem is. Toch houdt dit ideologische lobbygroepen zoals Greenpeace niet tegen

LEES VERDER »

Nasdaq lanceert crypto bewaardienst tegen het eind Q2

De grote Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq gaat de cryptomarkt betreden door een crypto bewaardienst te lanceren. Volgens een rapport van Bloomberg is de Amerikaanse beursexploitant van plan om aan het einde van het tweede kwartaal cryptovaluta te beheren voor institutionele investeerders. Het lijkt erop dat Nasdaq

LEES VERDER »

Financiëel systeem probeert veilige banken in kiem te smoren

De gebeurtenissen van de afgelopen weken zetten nog maar eens in de verf hoe onstabiel ons huidig financieel systeem van “fractional reserve banking” is. Omdat banken het geld van hun klanten achteloos herinvesteren in een hele batterij aan beleggingsproducten met uiteenlopende gradaties van risico, worden

LEES VERDER »

Deel 8: Roadmap The Graph 2023

De Graph is een gedecentraliseerd protocol dat de toegang tot blockchain data vereenvoudigt. Graag stellen we je in dit artikel voor aan vier ontwikkelingen die voor 2023 op de planning staan voor The Graph en die het protocol zullen verbeteren: Het einde van de “Hosted

LEES VERDER »

Bankengigant Credit Suisse op de knieën

Het was weer een bijzonder spannend weekend. De centrale bank van Zwitserland (SNB) heeft, in samenwerking met de grootste bank van Zwitserland, Union Bank of Switzerland (UBS), een overname geforceerd van het noodlijdende Credit Suisse (CS). Dat de VS bankencrisis zou overslaan naar Europa viel

LEES VERDER »