Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Tether in visier van hedge funds

De heisa van de laatste maanden is niet onopgemerkt gebleven bij de traditionele hedge funds. De grote spelers van Wall Street pikken maar al te graag een graantje mee wanneer er sprake is van een complete meltdown in de markten. Dit doen ze vaak via wat men in het vakjargon “shorting” noemt. Een strategie waarbij enorm veel van een bepaalde munt of aandeel verkocht wordt om zo de prijs te doen kapseizen. De laatste weken hebben verschillende hedgefunds het gemunt op een oude bekende in de cryptowereld: Tether.

Veel van de hedge funds maken gebruik van het platform Genesis Global Trading Inc. om hun Tether short positie uit te voeren. Meer details over de hedge funds en de exacte hoeveelheid zijn er voorlopig nog niet, al gaat het volgens Genesis Trading over aanzienlijke bedragen.

Tether is niet de eerste de beste. De achtjarige geschiedenis van “the mother of all stablecoins” is rijkelijk bestrooid met schandalen en boetes. Zo moest Bitfinex, de eigenaar van Tether, vorig jaar nog een fikse boete betalen aan de procureur-generaal van New York omwille van “onnauwkeurigheden” inzake hun dollar reserves.

Bovendien doen er ook steeds de wildste indianenverhalen de ronde over de liquiditeit van Tether. De geruchtenmolen rond deze stablecoin is zelfs zo legendarisch dat het een eigen naam kreeg: “Tether FUD”.

Tether verloor bovendien tijdens het Terra Luna debacle kortstondig zijn peg met de dollar. Voor enkele uren verhandelde de “stablecoin” voor een bedrag van 0.95 dollarcent. Ter verduidelijking: wanneer dit in traditionele markten gebeurt (bijvoorbeeld bij money market funds die ook steeds aan 1 dollar horen te verhandelen) is het desbetreffende bedrijf klaar voor de slachtbank. Zo ging The Reserve Primary Fund onmiddellijk bankroet nadat ze even aan 0.97 dollarcent verhandelde tijdens de financiële crisis van 2008.

Of Tether werkelijk in zware problemen terecht zal komen vanwege de shorters is nog niet duidelijk. Er werd de laatste jaren namelijk al zo vaak gespeculeerd op Tether.

Paolo Ardoino, de CTO van Tether, gaf eergisteren ook zelf commentaar op de huidige short posities. In zijn Twitter thread stelt Ardoino dat er geen enkele gegronde basis is voor paniek en dat Tether steeds 100% dollar-backed is. Dit is echter nog geen garantie over de veiligheid van het bedrijf. De CEO van Celcius gebruikte gelijkaardige taal momenten voor de fondsen van gebruikers bevroren werden.

Hoe dan ook verloor Tether meer dan 17 miljard dollar aan market cap de laatste maanden. Iets waar concurrent Coinbase zeker niet om maalt. Hun stablecoin USDC groeide met bijna 7 miljard dollar in dezelfde periode. Hiermee komt USDC aardig in de buurt van Tether en kan het zichzelf binnenkort misschien wel tot de nieuwe koning van stablecoins kronen!

Nieuws

Saylor does it again

Geen geslaagde maand zonder een nieuwe Bitcoin aankoop van Michael Saylor. De zowat bekendste Bitcoin voorstander ter wereld weet van geen ophouden en kocht op 24 september een bijkomstige 5,445 BTC met zijn beursgenoteerd business intelligence bedrijf MicroStrategy. Met deze nieuwe aankoop staat de teller

LEES VERDER »

Anti-Bitcoin politicus blijkt zelf fraudeur

De voorbije week was weer een sterk staaltje van compleet wangedrag en corruptie binnen de Amerikaanse politiek. Democratisch senator Bob Menendez en zijn vrouw Nadine Menendez worden ervan verdacht honderdduizenden dollars aan smeergeld te hebben ontvangen in ruil voor steun aan de Egyptische overheid. De

LEES VERDER »

Binance wint strijd met FSMA

Cryptobeurs Binance heeft zijn diensten in België quasi volledig hervat na een schorsing van drie maanden vanwege regelgevingskwesties. De Belgische Financial Services and Markets Authority (FSMA) had op 27 juni Binance opgedragen om zijn crypto-uitwisselingsdiensten in het land stop te zetten.

LEES VERDER »

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »