Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Ben ik te laat om Bitcoin te kopen?

Het is onze overtuiging dat, net zoals bij het internet, een punt zal aanbreken waarbij heel de wereld gebruik maakt van deze nieuwe technologie. We staan dus nog maar aan het prille begin van de Bitcoin revolutie! Ben ik te laat om Bitcoin te kopen? Deze vraag onderzoeken we in detail in dit artikel.

Iedereen die pas start met bitcoin maakt deze bedenking weleens! Een prijs van bijvoorbeeld €50.000 per Bitcoin kan heel intimiderend zijn, maar geeft zonder context een fout beeld.

 

Gradually, then suddenly

Om beter te begrijpen waar we nu staan moeten we de adoptiecurve (ook wel de S-curve genaamd) bestuderen. Bitcoin is een gloednieuwe technologie, die de betekenis en het potentieel van geld helemaal op zijn kop zet. Zo nieuw zelfs dat het nog decennia zal duren vooraleer alle implicaties van deze transformatieve technologie volledig doorgedrongen zijn. Net hetzelfde zagen we bij andere technologieën zoals het internet, elektriciteit, TV en radio. Het besef van het grote publiek liet vele jaren op zich wachten, maar eens een kantelpunt bereikt is, gaat het héél snel.

 

Ben ik te laat om Bitcoin te kopen?
Ongeveer 2,5% van de wereldbevolking bezit Bitcoin. In 2021 ging deze technologie over van ‘innovators’ naar ‘Early Adopters’.

 

Op bovenstaande illustratie zien we de adoptiecurves van verschillende technolgieen uit het verleden.

De adoptie van een nieuwe technologie wordt gekenmerkt door verschillende stadia waarvan de eerste de aanloopfase is. Enkel waaghalzen en pioniers zijn bereid om het hoge risico van de onbekende innovatie op dit moment te trotseren. Deze periode is enorm belangrijk, aangezien de “innovators” hier bewijzen welke enorme voordelen de nieuwe technologie te bieden heeft aan mens en maatschappij. Wanneer dit besef breder begint door te dringen schakelt de adoptie over naar de exponentiële fase (early adopters & majority). Hierbij begint het besef te dagen bij het grote publiek dat de technologie niet meer weggaat en een wezenlijk deel zal gaan uitmaken van de toekomst.

Bitcoin staat nu op het randje van deze brede acceptatie. Het startschot is vorig jaar gegeven toen verschillende institutionele investeerders en bedrijven met hun belegging in Bitcoin signaleerden dat aan de zijlijn blijven staan niet langer een optie is.

Anno 2021 zijn er ongeveer 200 miljoen mensen die Bitcoin bezitten, ofwel ongeveer 2,5% van de wereldpopulatie. Het is onze overtuiging dat, net zoals bij het internet, een punt zal aanbreken waarbij heel de wereld gebruik maakt van deze nieuwe technologie. We staan dus nog maar aan het prille begin van de Bitcoin revolutie!

 

Bitcoin staat nog maar in zijn kinderschoenen

Op het einde van de dag wil Bitcoin een absolute wereldmunt worden, en dus is het belangrijk om zijn omvang even in context te plaatsen tegenover andere globale markten. Hoewel Bitcoin er de voorbije 13 jaar enorm op vooruit is gegaan, is het nog een relatief bescheiden speler op het wereldtoneel. Bitcoin situeert zich anno 2021 ergens tussen de rijkste persoon op aarde en het grootste bedrijf op aarde. Als Bitcoin ooit echt de strijd wil aangaan met de Euro en de Dollar, zal het dus nog aardig wat moeten groeien.