Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Argentinië kan angst voor Bitcoin niet verbergen

De Argentijnse centrale bank (BCRA) heeft weer maar eens duidelijk laten verstaan dat het geen Bitcoin koop en verkoopdiensten duldt op haar grondgebied. Op 4 mei kondigde de BCRA aan dat het strikt verboden is voor financiële instellingen om aan hun klanten “ongereguleerde” digitale valuta te verschaffen.

De mededeling kwam er kort nadat twee Argentijnse grootbanken, Banco Galicia en Brubank, op 2 mei de grote start aankondigden van hun crypto afdeling. Net zoals bij een gelijkaardig initiatief vorig jaar duurde het nog geen week alvorens de actie werd teruggefloten.

Grootbanken van het Zuid-Amerikaanse land hebben dan ook redenen genoeg om zwaar in te zetten op Bitcoin. Bij een recent onderzoek van Banco Galicia lieten 60% van de bevraagden optekenen dat ze graag crypto zouden kopen via een bank en volgens het bekende crypto analyse bedrijf Chainalysis staat het land al jaren in de Bitcoin adoptie top 10 wereldwijd.

Argentinië prijkt al jaren bovenaan het lijstje van landen die het meest geplaagd worden door torenhoge inflatie. De overheid slaagt er maar niet in om verantwoord monetair beleid te voeren en zowat elke 10 jaar wordt de Argentijnse peso drastisch gedevalueerd vanwege hyperinflatie. Ook dit jaar is het land goed op schema om de 100% te overschrijden. Geen wonder dat vele burgers grote fan zijn van Bitcoin.

Ook het IMF strooit geregeld extra zout in de wonde door de Argentijnse overheid onder druk te zetten om Bitcoin af te zweren. Tijdens de onderhandelingen voor een steunpakket van $45 miljard vorig jaar nog eiste het IMF dat Argentinië stappen zou zetten om Bitcoin ten stelligste af te raden aan haar burgers en banken.