Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Apple Pay duldt geen concurrentie van Bitcoin

Apple verbant de NOSTR app Damus omwille van de populaire “Zaps” waarmee gebruikers elkaar tips kunnen geven in Bitcoin.

We schreven enkele maanden geleden al over het revolutionaire protocol NOSTR. Deze gedecentraliseerde software maakt het eindelijk mogelijk om parallelle sociale media platformen op te bouwen die volledig censuur resistent zijn. Het project blijft aan populariteit winnen en vooral de client applicatie “Damus” scheert hoge toppen.

Dankzij de architectuur van NOSTR is het bovendien bijzonder eenvoudig om elkaar Bitcoin tips, oftewel “Zaps”, te geven in de vorm van Satoshi’s (0.00000001 Bitcoin). De Zaps zijn enorm in trek onder gebruikers om Satoshi’s te versturen voor leuke posts, berichtjes of foto’s.

Spijtig genoeg is deze innovatieve betaalmethode in het verkeerde keelgat geschoten bij Apple. Twee weken geleden kregen de ontwikkelaars van Damus een eerste aanmaning met de boodschap dat Zaps tegen de gebruikersvoorwaarden van Apple indruisen. Er werd volledig foutief gewag gemaakt van de verkoop van “digitale content” in ruil voor geld terwijl dit helemaal niet het geval is. Na veel overleg blijkt nu dat Apple binnenkort de Damus applicatie naar alle waarschijnlijkheid zal verwijderen uit de Apple Store.

Het is al langer geweten dat Apple zeer grote ambities heeft op het vlak van digitale betalingen en het bedrijf duldt dan ook geen enkele concurrentie voor haar eigen betaalsysteem Apple Pay. De houding van het bedrijf is een duidelijke vorm van censuur en bekende Bitcoiners zoals Jack Dorsey hebben dan ook heel vocaal hun steun betuigd voor het project.