Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Aanhoudende mysteries rond Binance stapelen zich op

Binance heeft een aantal ruwe maanden achter de rug. De aanhoudende barslechte marktcondities spelen ook de grootste crypto exchange ter wereld van Changpeng Zhao (CZ) duidelijk parten.

Sinds het ineenstorten van FTX zijn vele cryptocurrency gebruikers zich steeds meer bewust van het belang van het zelf beheren van je crypto’s. De laatste 2 maanden werden 25% van de assets (een kleine $12 miljard) uit het Binance platform opgenomen. Tijdens één uitschieter op 13 december ging het zelfs om $3 miljard (oftewel 4% van het totale vermogen van Binance) in een tijdspanne van minder dan 24 uur.

Hoewel een groeiende opname van fondsen uit exchanges te verwachten valt tijdens een bear market steekt Binance er toch duidelijk bovenuit. Een studie van Defillama (bekende crypto data firm, zie statistiek van de week bovenaan) toont aan hoe Binance als grootste exchange ook het hardst geraakt is. Het moet met zijn verlies van 14,6% van haar fondsen op een maand tijd enkel MaskEX, een zeer kleine irrelevante exchange, laten voorgaan.

Bovendien heerst er ook veel onduidelijk over BNB, de exchange token van Binance. Sinds het schandaal met de FTX token is de crypto sector bijzonder gevoelig aan boekhoudkundige trucjes die exchanges toepassen op zelfgecreëerde cryptomunten. Zo beweert CoinMarketCap, de bekende price-tracking website van Binance, dat de exchange van CZ op dit moment nog steeds over 57 miljoen BNB coins beschikt. Dit wordt echter tegengesproken door de grote drie data firms (Nansen, Defillama en Glassnode) die zich sterk maken dat de exchange slecht over 20-40 miljoen tokens beschikt.

Ook het abrupte vertrek van accounting firm Mazars, dat op 16 december elke samenwerking met Binance en de gehele cryptosector om onduidelijke reden stopzette, zorgde voor een deuk in het vertrouwen.

Tot overmaat van ramp maakte de Washington Post op 7 januari ook bekend dat Binance al verschillende maanden het onderwerp is van gerechtelijk onderzoek in de VS. Zo word er gewag gemaakt van mogelijke inbreuken op de “Bank Secrecy Act” waarbij Binance nalatig zou zijn met betrekking tot account verificaties en het melden van verdachte activiteiten.

Tenslotte is het al jarenlang een mysterie waar het hoofdkantoor van Binance zich nu daadwerkelijk bevindt. Hoewel de reusachtige exchange de eerste jaren heel actief was in Malta en Japan (2017-2018) en in recentere jaren meer zijn toevlucht zoekt tot de Kaaimaneilanden, is het officiële hoofdkantoor van Binance tot op de dag van vandaag één groot vraagteken. De vraag is dus hoe en wanneer Changpeng Zhao klare wijn zal schenken om zo de reputatie van zijn bedrijf te behouden.

Nieuws

DeFi TVL bereikt terug $ 50 miljard na rally

DeFi-protocollen bereiken een mijlpaal van $50 miljard te midden van stijgende activawaarden en interesse van beleggers, waarbij op Ethereum en Solana gebaseerde projecten leidende winsten opleveren. Terwijl de waarde van activa stijgt en de belangstelling van investeerders toeneemt, bereikten de DeFi-protocollen voor het eerst in zes maanden een kapitaalmijlpaal van $50 miljard.

LEES VERDER »

Tether, MicroStrategy en El Salvador maken enorme winsten met Bitcoin

Tether haalt meer dan $1,1 miljard uit Bitcoin-investeringen, vergroot zijn BTC-bezit met strategische aankopen en profiteert van de recente prijsstijging. De voorzitter van MicroStrategy, tevens Bitcoin-investeerder Michael Saylor, heeft ruim 1,5 miljard dollar winst gemaakt met zijn Bitcoin-investeringen. Volgens de Salvadoraanse president Nayib Bukele zijn de gecumuleerde investeringen in Bitcoin in El Salvador met bijna 3% gestegen.

LEES VERDER »

COIN aandeel scheert hoge toppen en overtreft zelfs Bitcoin!

Cryptocurrency-beurs Coinbase (COIN) heeft dit jaar een indrukwekkende stijging van bijna 300% gezien in de prijs van de aandelen, waarmee ze de prestaties van de leidende cryptocurrency Bitcoin (BTC) overtreft. Analisten suggereren dat verdere winsten op handen kunnen zijn, aangezien de prijs van COIN nu

LEES VERDER »

Nieuw kapitaal stroomt toe in crypto via stablecoins!

Vers kapitaal stroomt de cryptomarkt binnen via stablecoins. De stablecoin Tether (USDT) kent eindelijk een opleving, na een neergang van een jaar. Tether voegde sinds september $7 miljard dollar toe aan zijn marktkapitalisatie, en deze zit nu aan een all-time high van bijna $90 miljard

LEES VERDER »

Bitcoin gaat parabolisch!

Bitcoin schoot op dinsdag voorbij de $44.000 dollar op Coinbase, wat zijn hoogste niveau sinds april 2022 markeerden. Dit komt overeen met een stijging van bijna 5% in de laatste 24 uur. De stijging in de waarde van Bitcoin wordt toegeschreven aan groeiende anticipatie op

LEES VERDER »

Bitvavo stopt met video wallet verificatie

Deze week zal Bitvavo de video wallet verificatie gaan uitfaseren. Intern is er hard gewerkt om het beveiligingsniveau van gebruikersaccounts te verhogen met onder andere de “crypto-withdraw-lock” en de verplichte 2FA. Mede hierdoor is het mogelijk dat vanaf volgende week geen video verificatie meer nodig is om nieuwe opname adressen toe te voegen.

LEES VERDER »