Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Aanhoudende mysteries rond Binance stapelen zich op

Binance heeft een aantal ruwe maanden achter de rug. De aanhoudende barslechte marktcondities spelen ook de grootste crypto exchange ter wereld van Changpeng Zhao (CZ) duidelijk parten.

Sinds het ineenstorten van FTX zijn vele cryptocurrency gebruikers zich steeds meer bewust van het belang van het zelf beheren van je crypto’s. De laatste 2 maanden werden 25% van de assets (een kleine $12 miljard) uit het Binance platform opgenomen. Tijdens één uitschieter op 13 december ging het zelfs om $3 miljard (oftewel 4% van het totale vermogen van Binance) in een tijdspanne van minder dan 24 uur.

Hoewel een groeiende opname van fondsen uit exchanges te verwachten valt tijdens een bear market steekt Binance er toch duidelijk bovenuit. Een studie van Defillama (bekende crypto data firm, zie statistiek van de week bovenaan) toont aan hoe Binance als grootste exchange ook het hardst geraakt is. Het moet met zijn verlies van 14,6% van haar fondsen op een maand tijd enkel MaskEX, een zeer kleine irrelevante exchange, laten voorgaan.

Bovendien heerst er ook veel onduidelijk over BNB, de exchange token van Binance. Sinds het schandaal met de FTX token is de crypto sector bijzonder gevoelig aan boekhoudkundige trucjes die exchanges toepassen op zelfgecreëerde cryptomunten. Zo beweert CoinMarketCap, de bekende price-tracking website van Binance, dat de exchange van CZ op dit moment nog steeds over 57 miljoen BNB coins beschikt. Dit wordt echter tegengesproken door de grote drie data firms (Nansen, Defillama en Glassnode) die zich sterk maken dat de exchange slecht over 20-40 miljoen tokens beschikt.

Ook het abrupte vertrek van accounting firm Mazars, dat op 16 december elke samenwerking met Binance en de gehele cryptosector om onduidelijke reden stopzette, zorgde voor een deuk in het vertrouwen.

Tot overmaat van ramp maakte de Washington Post op 7 januari ook bekend dat Binance al verschillende maanden het onderwerp is van gerechtelijk onderzoek in de VS. Zo word er gewag gemaakt van mogelijke inbreuken op de “Bank Secrecy Act” waarbij Binance nalatig zou zijn met betrekking tot account verificaties en het melden van verdachte activiteiten.

Tenslotte is het al jarenlang een mysterie waar het hoofdkantoor van Binance zich nu daadwerkelijk bevindt. Hoewel de reusachtige exchange de eerste jaren heel actief was in Malta en Japan (2017-2018) en in recentere jaren meer zijn toevlucht zoekt tot de Kaaimaneilanden, is het officiële hoofdkantoor van Binance tot op de dag van vandaag één groot vraagteken. De vraag is dus hoe en wanneer Changpeng Zhao klare wijn zal schenken om zo de reputatie van zijn bedrijf te behouden.

Nieuws

WEF wil crypto reguleren

Het WEF publiceerde op 25 mei een nieuwe white paper met de de naam “Pathways to Crypto-Asset Regulation” waarin het beklemtoont dat er dringend meer regulatie nodig is. De paper bevat de gebruikelijke ongegronde beschuldigingen en vooroordelen over Bitcoin. Zo doen de auteurs een oproep

LEES VERDER »

Ledger stelt update uit na aanhoudende kritiek

Het regende bakken kritiek toen Ledger op 16 mei aankondigde dat het een nieuwe backup feature genaamd “Recover” zou lanceren. Zoals we vorige week al uitvoerig beschreven zou deze nieuwe update verschillende veiligheidsrisico’s inhouden en een serieuze afwijking zijn van de veiligheidsprincipes die het bedrijf

LEES VERDER »

Amerikaanse debt ceiling weer opgetrokken

President Joe Biden heeft eindelijk een deal te pakken over de nakende “debt ceiling” die vandaag nog steeds is vastgelegd op $31,4 biljoen. Dit schuldenplafond is een louter Amerikaans fenomeen waarbij de overheid van de VS zichzelf een limiet oplegt wat betreft het maximum aan

LEES VERDER »

Ledger update roept veel vragen op

De populairste hardware wallet producent ter wereld maakte de voorbije week misschien wel de grootste blunder uit zijn 9 jarige geschiedenis. Op 16 mei werd de nieuwe Ledger firmware versie 2.2.1 gelanceerd die de nieuwe functionaliteit ‘Ledger Recover’ bevat. Deze controversiële update maakt het mogelijk

LEES VERDER »