Aanhoudende mysteries rond Binance stapelen zich op

Binance heeft een aantal ruwe maanden achter de rug. De aanhoudende barslechte marktcondities spelen ook de grootste crypto exchange ter wereld van Changpeng Zhao (CZ) duidelijk parten.

Sinds het ineenstorten van FTX zijn vele cryptocurrency gebruikers zich steeds meer bewust van het belang van het zelf beheren van je crypto’s. De laatste 2 maanden werden 25% van de assets (een kleine $12 miljard) uit het Binance platform opgenomen. Tijdens één uitschieter op 13 december ging het zelfs om $3 miljard (oftewel 4% van het totale vermogen van Binance) in een tijdspanne van minder dan 24 uur.

Hoewel een groeiende opname van fondsen uit exchanges te verwachten valt tijdens een bear market steekt Binance er toch duidelijk bovenuit. Een studie van Defillama (bekende crypto data firm, zie statistiek van de week bovenaan) toont aan hoe Binance als grootste exchange ook het hardst geraakt is. Het moet met zijn verlies van 14,6% van haar fondsen op een maand tijd enkel MaskEX, een zeer kleine irrelevante exchange, laten voorgaan.

Bovendien heerst er ook veel onduidelijk over BNB, de exchange token van Binance. Sinds het schandaal met de FTX token is de crypto sector bijzonder gevoelig aan boekhoudkundige trucjes die exchanges toepassen op zelfgecreëerde cryptomunten. Zo beweert CoinMarketCap, de bekende price-tracking website van Binance, dat de exchange van CZ op dit moment nog steeds over 57 miljoen BNB coins beschikt. Dit wordt echter tegengesproken door de grote drie data firms (Nansen, Defillama en Glassnode) die zich sterk maken dat de exchange slecht over 20-40 miljoen tokens beschikt.

Ook het abrupte vertrek van accounting firm Mazars, dat op 16 december elke samenwerking met Binance en de gehele cryptosector om onduidelijke reden stopzette, zorgde voor een deuk in het vertrouwen.

Tot overmaat van ramp maakte de Washington Post op 7 januari ook bekend dat Binance al verschillende maanden het onderwerp is van gerechtelijk onderzoek in de VS. Zo word er gewag gemaakt van mogelijke inbreuken op de “Bank Secrecy Act” waarbij Binance nalatig zou zijn met betrekking tot account verificaties en het melden van verdachte activiteiten.

Tenslotte is het al jarenlang een mysterie waar het hoofdkantoor van Binance zich nu daadwerkelijk bevindt. Hoewel de reusachtige exchange de eerste jaren heel actief was in Malta en Japan (2017-2018) en in recentere jaren meer zijn toevlucht zoekt tot de Kaaimaneilanden, is het officiële hoofdkantoor van Binance tot op de dag van vandaag één groot vraagteken. De vraag is dus hoe en wanneer Changpeng Zhao klare wijn zal schenken om zo de reputatie van zijn bedrijf te behouden.

Nieuws

The Graph series deel 2: Hoe werkt The Graph?

The Graph is een gedecentraliseerd protocol dat app- en software ontwikkelaars helpt om efficiënte en snelle toegang te krijgen tot data op een blockchain. Een groot deel van de gegevens op de blockchain zijn namelijk moeilijk direct op te vragen. Het doel van The Graph

LEES VERDER »

Roger Ver weigert schulden aan Genesis af te betalen

Roger Ver, de controversiële figuur die ooit bekend stond als Bitcoin Jesus, komt de laatste jaren enkel nog negatief in de belangstelling. Zo ook na de implosie van Genesis, het grootste crypto lending platform ter wereld dat een paar weken geleden overkop ging. Genesis beweerd

LEES VERDER »
veilig-bitcoin-kopen

Hoe veilig en eenvoudig Bitcoin kopen en verkopen

Bitcoin is de grootste en meest bekende cryptocurrency ter wereld en steeds meer mensen kiezen ervoor om in te investeren. Het kopen en verkopen van Bitcoin kan echter ingewikkeld en onveilig lijken voor degenen die niet bekend zijn met deze wereld. In dit artikel zullen

LEES VERDER »
Wat is Dollar Cost Averaging (DCA)?

Wat is Dollar Cost Averaging (DCA)?

Wat is Dollar Cost Averaging (DCA)? Dollar Cost Averaging (DCA) is een investeringsstrategie waarbij een belegger regelmatig en op vastgestelde tijdstippen een bepaald bedrag in een bepaald beleggingsproduct investeert. Hierdoor worden de pieken en dalen van de markt verdeeld over een langere periode en wordt

LEES VERDER »

Wat is The Graph?

The Graph is een gedecentraliseerd protocol voor het indexeren en opvragen van blockchain data. Het maakt het mogelijk om gegevens op te vragen die moeilijk direct te bekomen zijn. Het Graph platform wordt dus gebruikt om blockchain gegevens te verzamelen door middel van eenvoudige zoekopdrachten.

LEES VERDER »