Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Aanhoudende mysteries rond Binance stapelen zich op

Binance heeft een aantal ruwe maanden achter de rug. De aanhoudende barslechte marktcondities spelen ook de grootste crypto exchange ter wereld van Changpeng Zhao (CZ) duidelijk parten.

Sinds het ineenstorten van FTX zijn vele cryptocurrency gebruikers zich steeds meer bewust van het belang van het zelf beheren van je crypto’s. De laatste 2 maanden werden 25% van de assets (een kleine $12 miljard) uit het Binance platform opgenomen. Tijdens één uitschieter op 13 december ging het zelfs om $3 miljard (oftewel 4% van het totale vermogen van Binance) in een tijdspanne van minder dan 24 uur.

Hoewel een groeiende opname van fondsen uit exchanges te verwachten valt tijdens een bear market steekt Binance er toch duidelijk bovenuit. Een studie van Defillama (bekende crypto data firm, zie statistiek van de week bovenaan) toont aan hoe Binance als grootste exchange ook het hardst geraakt is. Het moet met zijn verlies van 14,6% van haar fondsen op een maand tijd enkel MaskEX, een zeer kleine irrelevante exchange, laten voorgaan.

Bovendien heerst er ook veel onduidelijk over BNB, de exchange token van Binance. Sinds het schandaal met de FTX token is de crypto sector bijzonder gevoelig aan boekhoudkundige trucjes die exchanges toepassen op zelfgecreëerde cryptomunten. Zo beweert CoinMarketCap, de bekende price-tracking website van Binance, dat de exchange van CZ op dit moment nog steeds over 57 miljoen BNB coins beschikt. Dit wordt echter tegengesproken door de grote drie data firms (Nansen, Defillama en Glassnode) die zich sterk maken dat de exchange slecht over 20-40 miljoen tokens beschikt.

Ook het abrupte vertrek van accounting firm Mazars, dat op 16 december elke samenwerking met Binance en de gehele cryptosector om onduidelijke reden stopzette, zorgde voor een deuk in het vertrouwen.

Tot overmaat van ramp maakte de Washington Post op 7 januari ook bekend dat Binance al verschillende maanden het onderwerp is van gerechtelijk onderzoek in de VS. Zo word er gewag gemaakt van mogelijke inbreuken op de “Bank Secrecy Act” waarbij Binance nalatig zou zijn met betrekking tot account verificaties en het melden van verdachte activiteiten.

Tenslotte is het al jarenlang een mysterie waar het hoofdkantoor van Binance zich nu daadwerkelijk bevindt. Hoewel de reusachtige exchange de eerste jaren heel actief was in Malta en Japan (2017-2018) en in recentere jaren meer zijn toevlucht zoekt tot de Kaaimaneilanden, is het officiële hoofdkantoor van Binance tot op de dag van vandaag één groot vraagteken. De vraag is dus hoe en wanneer Changpeng Zhao klare wijn zal schenken om zo de reputatie van zijn bedrijf te behouden.

Op de hoogte blijven van crypto?
Toegang tot exclusieve content?
Alles over investeren leren?