Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

ECB gaat in zee met Amazon om digitale Euro uit te werken

De donkere schaduw van CBDC’s (Central Bank Digital Currencies) hangt boven Europa. Met de nieuwe aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week vrijdag komt de dreiging van een echte ‘Surveillence State’ weer een stapje dichterbij.

Digitale munten die worden uitgegeven door centrale banken zijn schering en inslag de laatste jaren. In China is men al sinds 2014 bezig met de voorbereidingen van de ‘Digitale Yuan’ en dat heeft de Aziatische grootmacht geen windeieren gelegd. De digitale munt wordt vandaag al gebruikt in verschillende Chinese provincies en er wordt achter de schermen naarstig verder gewerkt aan nieuwe toepassingen. Blokkeren van ‘ongewenste’ transacties en het invoeren van ‘houdbaarheidsdatums’ voor je loon zijn slechts enkele van de vele bedenkelijke opties.

Dat centrale banken wereldwijd maar al te graag de overstap maken naar een nieuwe, meer centrale versie van hedendaagse valutas hoeft niet te verbazen. Het versturen, ontvangen en bewaren van fiat geld was de voorbije 100 jaar vooral de taak van commerciële banken (de banken waar gewone burgers bij aangesloten zijn zoals BNP Paribas en ING). Hierdoor hebben centrale banken tot op heden geen totaalplaatje van alle Euro en US dollar gerelateerde activiteiten. Door onze nationale munten stap voor stap in te wisselen voor CBDC’s, die wel voor 100% beheerd worden door centrale banken, krijgen overheden totale en absolute controle over de financiën van al hun onderdanen. Kortom: CBDC’s zijn de natte droom van elk autoritair regime.

Europa staat gelukkig nog niet zo ver met zijn CBDC verhaal als China, maar de laatste jaren is er wel een serieuze inhaalbeweging ingezet. Dat het echt menens is, blijkt nog maar eens uit de aankondiging van vorige week: CaixaBank, Worldline, EPI, Nexi en Amazon zijn uitgekozen om de implementatie van de ‘digitale Euro’ in goede banen te leiden.

We zullen dus niet enkel moeten tolereren dat onze overheden elke vorm van privacy en respect overboord gooien, maar ook dat al onze financiële gegevens zonder enige toestemming met de grootste databedrijven ter wereld gedeeld zullen worden.

Sinds 2009 bestaat er echter een waardig alternatief voor banken en overheden die steeds vaker hun boekje ver te buiten gaan. Bitcoin is voor een steeds groeiend aantal mensen de enige haalbare uitweg voor deze panoptische nachtmerrie. Het contrast tussen cryptocurrency en CBDC’s zal de komende jaren steeds verder op de spits gedreven worden, niet in het minst hier in Europa.

Op de hoogte blijven van crypto?
Toegang tot exclusieve content?
Alles over investeren leren?