Tenzij je de voorbije dagen onder een steen hebt gelegen ken je ondertussen de nieuwe VRT reeks ‘FIRE: vroeg op pensioen’ wel. De reeks, die sinds vorige week te bekijken is op de Vlaamse TV, kreeg ondertussen bakken kritiek vanuit verschillende hoeken. Ook de Belgische financiële waakhond, de FSMA, was niet mals voor de programmamakers. We hadden nooit gedacht dit te moeten zeggen, maar we zijn het volmondig eens met de FSMA.
In plaats van duiding te geven over wat het betekent om financieel je eigen boontjes te doppen in deze wereld van toenemende onzekerheid (denk maar aan inflatie, lage lonen, 0% rentes bij de banken, buitensporige huizenprijzen enz.) koos de VRT ervoor om een aantal wereldvreemde globetrotters carte blanche te geven.
Pas op voor grandioze succesverhalen
We volgden tijdens FIRE: vroeg op pensioen onder andere een jonge dame. Ze beweert met haar eerste winsten zo maar eventjes een ver-165-voudiging te hebben behaald. Bovendien laat ze ook ontvallen dat je “eigenlijk helemaal niet zo veel geld nodig hebt om financieel onafhankelijk te worden!”. Het wordt terloops vermeld alsof het net zo gemakkelijk is als even van broek veranderen. Als grootste educatief platform rond cryptocurrency in Belgïe worden we spijtig genoeg vaak met dergelijke waanzinnige verhalen geconfronteerd. Ze worden meestal gebruikt om nietsvermoedende nieuwkomers om de tuin te leiden met verhalen over fenomenale winsten op extreem korte investeringstermijnen. Tot onze frustratie krijgen we deze verhalen pas achteraf van de slachtoffers te horen. Op dat moment is het dikwijls eigenlijk al veel te laat en is het slachtoffer zijn geld kwijt.
Dagelijkse of wekelijkse torenhoge rentes zijn een rode vlag
Maar hoe onwaarschijnlijk zo een succesverhaal ook is, er bestaat nog altijd die kleine waterkans van één in een miljoen dat je er werkelijk 16.500% op vooruit gaat met je eerste winsten. Je kan ook de lotto winnen bijvoorbeeld, zeer zeldzaam maar niet onmogelijk. Dit kunnen we spijtig genoeg niet zeggen over een ander verhaal dat aan bod kwam in de reeks.
Zo reigde een andere gast de luchkastelen en clichés over ‘de rijke levensstijl’ aan mekaar tot hij ze zelf geloofde. Daarna verklaarde hij met veel enthousiasme hoe hij zijn fortuin had uitgebouwd door geld uit te lenen aan een ‘bedrijf’ dat vervolgens elke dag 1,4% winst uitkeerde. Na deze uitspraak wisten we bij DCA genoeg, dergelijke winsten zijn onmogelijk. Na wat opzoekwerk bleek het om het bedenkelijke bedrijf ‘The Future Trade’ te gaan. Dergelijke bedrijven springen als paddenstoelen uit de grond. Ze lokken nietsvermoedende investeerders met onrealistische dagelijkse of wekelijkse “interesten”. Nadat genoeg mensen hun spaargeld toevertrouwen aan het desbetreffende bedrijf, verdwijnt het meestal van de radar. The Future Trade bestaat nog maar sinds november 2021, een rode vlag. Het zal dus waarschijnlijk nog een tijdje actief blijven alvorens met de noorderzon en veel kapitaal te verdwijnen.
De media begrijpt cryptocurrency niet
Ons grootste euvel is dat de VRT deze verhalen normaliseert zonder ook maar één kritische vraag te stellen. De programmamakers lijken niet te begrijpen dat je met dit soort contextloze reportages een compleet vals beeld ophangt over de haalbaarheid en betrouwbaarheid van dergelijke onrealistische succesverhalen. De duiding tussen de reportages was bijzonder oppervlakkig en raakte nooit echt aan de kern van de zaak.
Tenslotte vinden we het ook bijzonder jammer dat ‘FIRE: vroeg op pensioen’ er alles aan doet om de indruk te wekken dat deze praktijken, personen en levensvisies synoniem staan voor ‘cryptocurrency’. Deze indruk kan echter onmogelijk verder van de waarheid staan. Bitcoin is gelanceerd in 2009 door een anonieme account om de ingebakken wanpraktijken van ons huidige financiële systeem en de banken aan banden te leggen. Dankzij deze revolutionaire technologie kunnen we eindelijk een eerlijke vorm van geld realiseren die toegankelijk is voor eenieder. Voor het eerst in 100 jaar kunnen we de massieve ongelijkheid tussen de haves and have-nots aan de kaak stellen!