De overheid van Nigeria leeft al decennia lang op gespannen voet met zijn bevolking. Veel heeft te maken met de gekende autocratische politieke leiders. Hierbij mag het eindeloze misbruik van de locatie munteenheid, de Naira (NGN), zeker niet onderschat worden.
Zo zijn inflatiecijfers van boven 10% er eerder de norm dan uitzondering. Bovendien zorgt het meedogenloze beleid van de Nigeriaanse centrale bank geregeld voor desastreuze devaluaties, zoals bijvoorbeeld in 2016 toen de Naira op zeer korte tijd maar liefst 60% aan waarde verloor tegenover de dollar.
Toch is er hoop voor het land met de veruit de meeste inwoners in heel Afrika. De Nigeriaanse populatie van 225 miljoen hoort bij de jongste ter wereld met een gemiddelde leeftijd van amper 18 (!!) jaar. Nigerianen hebben trouwens ook een enorme voorliefde voor cash bij hun dagdagelijkse betalingen. Deze factoren zorgden de laatste jaren voor een waanzinnige opmars van technologie, waar digitale munten uiteraard een groot deel van uitmaken.
Volgens consumenten data specialist Statista heeft meer dan 40% van de Nigeriaanse bevolking reeds gebruik gemaakt van Bitcoin of cryptocurrency. Hiermee staat het land al jaren op nummer één wat Bitcoin adoptie betreft. De overheid is zich hier heel goed van bewust en het leidde begin 2021 al tot een hilarische hoorzitting waarbij Senator Sani Musa zeer verontrust het volgende liet optekenen:
“Bitcoin has made our currency almost useless or valueless.”
Jammer genoeg, zoals we ook op vele andere plaatsen ter wereld zien, grijpt de overheid deze honger van de bevolking naar meer vrijheid net aan om nog hardvochtiger te werk te gaan. In een wanhoopsdaad om de controle terug te verwerven kondigde de centrale bank van Nigeria in oktober van vorig jaar aan dat alle burgers hun bankbiljetten van 1,000, 500 en 200 naira zullen moeten inleveren voor nieuwe, alternatieve bankbiljetten. Burgers die hun bankbiljetten niet inwisselen voor 10 februari 2023 zullen niet meer vergoed worden. Zoals te verwachten is er een enorm tekort aan deze “alternatieve” bankbiljetten wat nog meer paniek veroorzaakt bij de bevolking.
Daarnaast worden er ook draconische limieten opgelegd wat betreft het opnemen van cash geld uit betaalautomaten. Startende vanaf 9 januari 2023 kan er slechts voor $44 dollar per dag aan cash opgenomen worden. Deze actie doet fel denken aan de situatie in Griekenland in 2015 tijdens de nasleep van de Griekse financiële crisis.
De laatste dagen zien we dankzij dit roekeloze beleid een ongeziene rush naar Bitcoin. Zowel bij Paxful als LocalBitcoins, de twee grootste peer-to-peer exchanges ter wereld en bovendien zeer populair in Nigeria, een gemiddelde Bitcoinprijs van rond de $38,000 in Nigeria. Hiermee noteert Bitcoin er maar liefst 60% hoger dan in de rest van de wereld.