Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Zweden keert Bitcoin miners de rug toe

In Europa gaat de kruistocht tegen Bitcoin miners onverstoord verder. Zweden, één van de laatste Europese landen met een aanzienlijke Bitcoin mining aanwezigheid, voorziet in nieuwe belastingen die waarschijnlijk de doodsteek zullen betekenen voor de industrie.

Het noorden van Zweden is ideaal gelegen voor Bitcoin mining: lage temperaturen en veel goedkope hydro-elektrische energie. Bekende mining bedrijven zoals Hive Blockchain hebben daarom een aanzienlijk deel van hun mining vloot gestationeerd in het noorden van het Scandinavische land.

In de nieuwe wetgeving, die van kracht gaat in juli van dit jaar, wordt gewag gemaakt van een stijging van maar liefst 6,000% van de belastingen op datacenters. Concreet wil dit zeggen dat de prijs per kWh toeneemt van €0.00055 naar €0.035. In het huidige prijsklimaat wil dit zeggen dat de meeste professionele Zweedse mining bedrijven amper break even zullen draaien. Daarenboven moeten de nieuwe belastingen ook een aantal maanden op voorhand betaald worden, wat het nog moeilijker maakt voor de precaire financiële gezondheid van de Bitcoin miners.

Zweden heeft een lange geschiedenis van anti-Bitcoin legislatie. Zo was de Zweedse minister van financiën één van de architecten achter het beruchte Europese Bitcoin mining ban wetsvoorstel.

Ook in buurland Noorwegen voert men de druk op de mining industrie verder op. Net zoals in Zweden proberen linkse anti-Bitcoin politici de miners met een uitputtingsslag uit het land te verdrijven. In januari van dit jaar werden de belastingen er verhoogd met 100%. Dit komt neer op een kostprijs van €0.016 per kWh of ongeveer de helft van die van Zweden. Of de miners in Scandinavië zullen blijven of kiezen om te vertrekken naar meer Bitcoin vriendelijke jurisdicties is nog niet duidelijk.