Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Wat is een airdrop?

Nou, het is niet bepaald het beeld dat je waarschijnlijk in je hoofd hebt van een vliegtuig dat munten uit de lucht laat vallen in tijden van oorlog of natuurrampen.

Een airdrop is niets meer of minder dan de verspreiding van cryptocoins. Er worden dus feitelijk gratis coins weggegeven. Hiervoor hoef je niets te doen, behalve je aan te melden en je adres achter te laten. Dit lijkt te goed om waar te zijn maar de bedrijven die de coins verspreiden hebben er toch profijt van.

Waarom wordt dit gedaan?

Nieuwe cryptovaluta’s proberen op te vallen en aan naamsbekendheid te winnen. Het is tegenwoordig behoorlijk lastig om echt op te vallen als nieuwe cryptovaluta, er zijn immers duizenden concurrenten. Airdrops worden meestal uitgevoerd in de beginfase van een cryptoproject, wanneer de coins nog erg weinig waard zijn.

Bovendien willen blockchaindienstverleners zoals handelsplatformen, wallets etc. van tijd tot tijd teruggeven aan hun klanten en abonnees. Een airdrop kan dan worden gebruikt als een middel om loyale klanten te belonen met gratis cryptocurrency-tokens. Dit type airdrop weerspiegelt de tegoedbon en goedkope weggeefacties van niet-blockchain-bedrijven in de reguliere commerciële wereld.

Bij marketing draait alles om leads. Organisaties besteden heel veel aandacht aan het genereren van geschikte leads en ze bouwen er dan ook hele marketingcampagnes rond. Airdrops zijn dus een heel efficiënte manier om waardevolle databases voor hun organisaties te genereren. In ruil voor gratis cryptocurrency-tokens worden gebruikers gevraagd om online formulieren in te vullen die waardevolle gebruikersinformatie bevatten die kan worden gebruikt om gerichte marketingstrategieën te ontwikkelen. Deze toepassing van airdrops voor het genereren van lead-databases kan zelfs worden gebruikt door bedrijven zonder blockchain.

Kun je geld verdienen aan airdrops?

Absoluut! In de zomer van 2017 gaf OmiseGO nog gratis OMG weg. Op dat moment waren de coins zo’n 10 cent per stuk waard. OMG is inmiddels al meer dan 20$ waard geweest. Dus als je in de zomer van 2017 voor 2 euro aan OMG tokens hebt ontvangen waren die in januari 2018 ongeveer 400 euro waard.

Het kan zelf nog beter. Ontology’s eerste airdrop bedroeg 1000 tokens als beloning voor het invullen van een email en walletadres. Ontology haalde op zijn ATH maar liefst 11$!

Pas op voor scams!

Wanneer je deelneemt aan airdrops is het belangrijk om bewust te zijn van je beveiliging. Sommige airdrops zijn ontworpen om portefeuilles te hacken en privésleutels te stelen. Bevestig altijd de authenticiteit van een cryptocurrency-airdrop-campagne voordat u eraan deelneemt.

Bovendien zullen de frauduleuze airdrops waarschijnlijk om privéinformatie vragen. Dit is een rode vlag, vooral als het zeer gevoelige informatie is, zoals uw persoonlijke sleutels. Als je u privésleutels opgeeft, ben je bijna zeker je geld kwijt.

Enkele tips:

  • Maak een aparte wallet aan voor airdrops, in de meeste gevallen ERC20, dus Eidoowallet of myetherwallet. Voor Neo kun je bv Neon wallet gebruiken

  • Maak een apart mailadres aan.

  • Voer geen exchange wallet adres in.

Nieuws

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »

Zo verlies je $500,000 aan Bitcoin

We kennen het allemaal: de angst om een fout te maken tijdens een belangrijke Bitcoin transactie. Voor Paxos, het bekende stablecoin bedrijf achter Pax Dollar (USDP) en Paypal USD, werd deze nachtmerrie vorige week de waarheid. Op 10 september betaalde het bedrijf maar liefst 20

LEES VERDER »

El Salvador viert twee jaar Bitcoin

Het is bijna niet te geloven maar Bitcoin is ondertussen al 2 jaar de officiële betaalmunt van El Salvador. Niemand kon bij de inhuldiging van “Ley Bitcoin” op 7 september 2021 voorspellen welke lange termijn effecten deze gewaagde zet van staatshoofd Nayib Bukele teweeg zou

LEES VERDER »