Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Uniswap introduceert nieuwe swap vergoedingen om de groei te financieren

Decentralized crypto exchange (DEX) of gedecentraliseerde crypto exchange Uniswap heeft aangekondigd dat het handelskosten in rekening gaat brengen voor bepaalde tokens, waaronder ETH en USDT. De kosten worden vastgesteld op 0,15% per transactie. Hayden Adams, CEO van Uniswap Labs, deelde de update op Twitter en omschreef de beslissing als een manier om de ontwikkelingsinspanningen van het bedrijf duurzaam te financieren. Uniswap Labs creëerde het populaire DEX-protocol Uniswap, dat historisch gezien zelf geen handelkosten aanrekende.
ETH, USDC, Wrapped ETH, USDT, DAI, Wrapped BTC, agEUR, GUSD, LUSD, EUROC en XSGD behoren tot de tokens waarvoor kosten in rekening worden gebracht, volgens de ondersteuningspagina van Uniswap.

De geïntroduceerde kosten zijn alleen van toepassing op transacties via de web- en mobiele interfaces van Uniswap. De onderliggende smart contracts van het Uniswap-protocol, die autonoom en gedecentraliseerd zijn, blijven kosteloos. “Ik heb het protocol gebouwd als een ongeoorloofd en gedecentraliseerd publiek goed”, schreef Adams. “Gebruikers hebben talloze manieren om het te gebruiken. Deze interfacekosten zijn een van de laagste in de sector en stellen ons in staat crypto en DeFi te blijven onderzoeken, ontwikkelen, bouwen, verzenden, verbeteren en uitbreiden.” Deze stap wijkt af van het traditionele standpunt van Adams, waarin hij de voorkeur geeft aan volledig vrije systemen. Hij concludeerde echter: “Ik wil er zeker van zijn dat we duurzame systemen creëren om dit werk mogelijk te maken.”