Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Trillion dollar coin

In de Verenigde Staten liep de overheid vorige week op tegen het schuldenplafond en daarom komen ze nu met de bizarre oplossing van een trillion dollar coin. Zo zou de regering vanaf midden december over onvoldoende geld beschikken om salarissen, overheidssteun, etc. te financieren. Momenteel ligt er reeds een wetsvoorstel op tafel om het plafond op te tillen met maar liefst $3.5 biljoen.

Toch zou de overheid nog een bijkomende optie hebben indien dit voorstel niet goedgekeurd zou worden, namelijk het in het leven roepen van een platina munt ter waarde van $1 biljoen. De Amerikaanse regering is namelijk bevoegd om onbeperkt platina munten te slaan en daar zelf een waarde aan te toe te kennen. Het verschil tussen de productiekosten van de munt en de nominale waarde, het getal dat erop staat, zou de regering kunnen boeken als “seigniorage”. 

Indien de Amerikaanse overheid deze platina munt van $1 biljoen vervolgens aan de Federal Reserve (FED) zou verkopen, hebben ze opnieuw voldoende liquiditeit om hun activiteiten verder te zetten. Toch zou deze vorm van monetaire financiering enorm gevaarlijk zijn met als mogelijk gevolg hyperinflatie. Deze situatie zou men kunnen ontwijken door na verloop van tijd de munt terug te kopen van de FED door middel van uitgifte van nieuwe staatsobligaties. Het enige achterliggende probleem is dat de centrale bank momenteel de enige opkoper van de Amerikaanse staatsobligaties is. 

Dit doen ze om de rente laag te houden en de economie niet te doen kantelen. Tot deze situatie zal het hoogstwaarschijnlijk niet komen gezien er momenteel hard gewerkt wordt om het plafond tussen de $1.5 en $3.5 biljoen op te trekken. Desondanks zijn deze cijfers toch zeer verontrustend gezien we op monetair niveau overal ter wereld schuldenbergen zien toenemen tot niveaus velen malen hoger dan ooit tevoren. Zo is de Amerikaanse schuldenberg in minder dan 10 jaar verdubbeld en is de balans van de Europese Centrale Bank (ECB) sinds het begin van 2020 met maar liefst 75% gestegen.

Nieuws

Saylor does it again

Geen geslaagde maand zonder een nieuwe Bitcoin aankoop van Michael Saylor. De zowat bekendste Bitcoin voorstander ter wereld weet van geen ophouden en kocht op 24 september een bijkomstige 5,445 BTC met zijn beursgenoteerd business intelligence bedrijf MicroStrategy. Met deze nieuwe aankoop staat de teller

LEES VERDER »

Anti-Bitcoin politicus blijkt zelf fraudeur

De voorbije week was weer een sterk staaltje van compleet wangedrag en corruptie binnen de Amerikaanse politiek. Democratisch senator Bob Menendez en zijn vrouw Nadine Menendez worden ervan verdacht honderdduizenden dollars aan smeergeld te hebben ontvangen in ruil voor steun aan de Egyptische overheid. De

LEES VERDER »

Binance wint strijd met FSMA

Cryptobeurs Binance heeft zijn diensten in België quasi volledig hervat na een schorsing van drie maanden vanwege regelgevingskwesties. De Belgische Financial Services and Markets Authority (FSMA) had op 27 juni Binance opgedragen om zijn crypto-uitwisselingsdiensten in het land stop te zetten.

LEES VERDER »

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »