Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

The Graph Series Deel 5: Wat is de GraphQL API?

The Graph is een protocol dat gebruikers en software ontwikkelaars in staat stelt om data van publieke blockchains gemakkelijk te indexeren en te doorzoeken. Het protocol biedt een nieuwe manier van interactie tussen gebruikers en de blockchain, waarbij gebruik wordt gemaakt van de GraphQL API. (API = Application Programming Interface en is een set van definities voor de communicatie tussen verschillende software applicaties onderling.)

De GraphQL API maakt gebruik van slechts één eindpunt. De gebruiker stuurt een query (= opvragen van gegevens) naar dit eindpunt en krijgt de gevraagde gegevens terug. Door het gebruik van slecht één eindpunt wordt het netwerkverkeer verminderd en de prestaties verbeterd.

Bij The Graph wordt de GraphQL API gebruikt om subgraphs te maken. Een subgraph is een specifieke verzameling van gegevens op de blockchain die geïndexeerd en doorzoekbaar is gemaakt door het The Graph-protocol. Het bevat de gegevens die relevant zijn voor een specifieke use case of dApp. Elke subgraph heeft een eigen GraphQL-schema. dApp-ontwikkelaars kunnen ook hun eigen subgraphs maken en deze beschikbaar stellen voor anderen om te gebruiken.

Het gebruik van de GraphQL API van The Graph biedt ontwikkelaars verschillende voordelen. Met name het verminderen van overbodige gegevens en het verbeteren van de prestaties. De eenvoudigere en flexibele manier van gebruik: de mogelijkheid om de API-schema’s en query’s te documenteren, en de controle over de gegevens die de gebruiker ontvangt en verzendt.

Met de GraphQL API van The Graph wordt het eenvoudiger om dApps te bouwen die verbinding moeten maken met verschillende blockchains en om blockchain gegevens te vinden en te verwerken. Het protocol biedt ontwikkelaars een krachtige manier om deze gegevens op te halen en te filteren, waardoor ze hun applicaties gemakkelijker kunnen bouwen en uiteindelijk meer waarde kunnen bieden aan hun gebruikers.