Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Technische analyse: “Cup & handle”-pattern in the spotlight

Iedere week krijgen jullie een toelichting uit Altcoinland, deze week gooien we het eens over een andere boeg met een patroon in de spotlight uit TA-land. Deze week haalde een cursiste het paar SRM/USDT aan en dan nog wel in een les over chartpatterns. Dit zou wel eens een prachtig voorbeeld kunnen worden van een bullish continuation patroon. Krijgen we hier een “cup and handle”-patroon? Of wordt het een “double bottom” op termijn? Laat ons eens kijken wat we nodig hebben om over een “cup & handle” te spreken. Wanneer ben je zeker? Wat is de target price?

Wat is belangrijk?

Over het algemeen geven cups met langere en meer “U”-vormige bodems een sterker signaal. Vermijd cups met een scherpe “V” bodem. Idealiter zou de cup niet te diep moeten zijn. Vermijd ook te diepe handvatten, want handvatten moeten zich vormen in de bovenste helft van de cup. Het volume zou moeten afnemen wanneer de prijzen dalen en lager blijven dan gemiddeld in de basis van de kom. Het zou dan moeten toenemen wanneer de koers terug opwaarts gaat om de vorige high te testen. En het is ook niet helemaal noodzakelijk dat de beide highs op eenzelfde hoogte liggen. De handle mag al iets lager beginnen.

Waar instappen?

Idealiter is het wachten op de uitbraak van de close van een candle boven de R-lijn (zwarte volle lijn). Dan heeft het volledig patroon zich gevormd. Gevolgd door een retest van de R-lijn. Indien de retest niet plaats vindt, mis je wel al een deel van de uptrend. Zet een alarm klaar net onder de R-lijn zodat je op tijd nog eens gaat kijken naar je analyse. Kijk zeker ook naar het volume. De prijs moet ondersteunt worden door het volume.

Wat is onze TP?

De diepte van de cup kan de hoogte van de uitbraak worden. Maar ga niet de hoogste toppen opzoeken. Neem zeker al winsten onderweg. En schuif je stop loss mee. Binnen enkele weken weten we meer of dit patroon zich nu echt heeft afgerond.

Heb je interesse om meer te leren over crypto traden? Misschien is onze Crypto Trader dan wel iets voor jou.