Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Solana – SOL

Solana – SOL

Wat is Solana?

Solana is een krachtig, open-source blockchainplatform dat is ontworpen om snelle, veilige en schaalbare gedecentraliseerde applicaties (dApps) en marktplaatsen te bieden. Gelanceerd in 2020, is Solana snel een prominente speler geworden in de cryptocurrency en blockchain ruimte, vaak genoemd als een potentiële “Ethereum killer” vanwege de indrukwekkende technische mogelijkheden. Tijdens de val van FTX zag het er niet goed uit voor Solana. In het najaar van 2023 bleek dat Solana toch nog meedeed met de grote en zag het een sterke stijging. Het heeft veel tokens in waarde achter zich gelaten. Vooral de meme coin saga heeft hiertoe bijgedragen. Transacties op Solana zijn heel goedkoop en snel in vergelijking met Ethereum.

“High-Performance Blockchain Platform”

Belangrijkste functies van Solana

  • Proof of History (PoH): Een nieuwe tijdwaarnemingsmethode voor de blockchain die hoge snelheid en doorvoer mogelijk maakt
  • Tower BFT: Een Byzantijns algoritme voor fouttolerantie geoptimaliseerd voor PoH
  • Gulf stream: Solana’s mempool-loze transactie forwarding protocol
  • Sealevel: Parallelle smart contracts run-time
  • Turbine: Een blok propagatie protocol
  • Pipelining: Een transactieverwerkingseenheid voor validatieoptimalisatie

Hoe werkt Solana?

Solana Blockchain

  • Hoge verwerkingscapaciteit: Solana staat bekend om zijn vermogen om een groot aantal transacties per seconde (TPS) te verwerken. Het netwerk kan meer dan 65.000 TPS verwerken, waardoor het een van de snelste blockchainplatforms is.
Bron: https://chainspect.app/dashboard
  • Lage transactiekosten: Door de hoge efficiëntie biedt Solana zeer lage transactiekosten, vaak slechts een fractie van een cent per transactie, waardoor het kosteneffectief is voor gebruikers en ontwikkelaars.
  • Schaalbaarheid: Solana is ontworpen om mee te schalen met de toenemende vraag zonder in te boeten aan decentralisatie of veiligheid. In tegenstelling tot veel blockchains die Layer 2-oplossingen gebruiken voor schaalbaarheid, bereikt Solana dit direct op zijn Layer 1-architectuur.

Solana (SOL)

  • Native currency: SOL is de native cryptocurrency van het Solana-netwerk. Het wordt gebruikt om te betalen voor transactiekosten, staken en deelname aan het bestuur van het netwerk.
  • Staking: SOL-houders kunnen hun tokens inzetten om validators te worden of hun tokens delegeren aan andere validators. Staking helpt het netwerk te beveiligen en stelt deelnemers in staat om beloningen te verdienen.

Smart contracts

  • Smart Contracts: Net zoals Ethereum ondersteunt Solana smart contracts, dit zijn programmeerbare scripts die automatisch worden uitgevoerd wanneer aan vooraf gedefinieerde voorwaarden wordt voldaan. Deze contracten maken de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties (dApps) op de Solana blockchain mogelijk. Vandaar klasseren we Solana ook als een L1 blockchain.
  • dApps: Ontwikkelaars kunnen dApps bouwen en implementeren op Solana en profiteren van de snelheid, lage kosten en schaalbaarheid. Dit heeft geleid tot een groeiend ecosysteem van DeFi-platforms, NFT-marktplaatsen, gaming-applicaties en meer. Benieuwd wat er allemaal al bestaat op Solana? Neem eens een kijkje op Solana protocols.

Infrastructuur

  • Sealevel: Solana introduceert Sealevel, een parallelle smart contract runtime die het mogelijk maakt om meerdere smart contracts tegelijkertijd uit te voeren, wat de doorvoer en efficiëntie van het netwerk verbetert.
  • Tower BFT: Solana gebruikt een versie van Byzantine Fault Tolerance (BFT) genaamd Tower BFT, die samenwerkt met PoH om netwerkconsensus en -veiligheid te garanderen, zelfs als sommige nodes kwaadwillig handelen.
  • Gulf stream: Solana gebruikt Gulf Stream, een mempool-loos transactie forwarding protocol dat validators toestaat transacties vooruit uit te voeren, waardoor bevestigingstijden worden verkort en doorvoer wordt verhoogd.

Consensusmechanisme

  • Proof of History (PoH): Solana’s unieke consensusmechanisme, Proof of History, is een cryptografische klok die transacties van een tijdstempel voorziet en zo een verifieerbare volgorde van gebeurtenissen levert. PoH werkt samen met Proof of Stake (PoS) om transacties te valideren en het netwerk te beveiligen.
  • Proof of Stake (PoS): Validators op Solana nemen deel aan PoS door hun SOL tokens in te zetten. Validators zijn verantwoordelijk voor het verwerken van transacties en het toevoegen van nieuwe blokken aan de blockchain. Ze worden beloond voor hun werk en gestraft voor oneerlijk gedrag.

Ecosysteem en groei

  • Uitbreidend ecosysteem: Solana is snel gegroeid in populariteit en trekt ontwikkelaars en projecten aan in verschillende sectoren, waaronder gedecentraliseerde financiering (DeFi), niet-fungibele tokens (NFT’s) en Web3. Populaire projecten zoals Serum (een gedecentraliseerde beurs) en Solanart (een NFT marktplaats) maken deel uit van het Solana ecosysteem.
  • Financiering en partnerschappen: Solana heeft zich verzekerd van aanzienlijke investeringen van durfkapitaalfirma’s en is partnerschappen aangegaan met verschillende projecten en instellingen, wat de ontwikkeling en adoptie verder stimuleert.

Voordelen

  • Snelheid: Solana’s hoge verwerkingscapaciteit en snelle bloktijden (ongeveer 400 milliseconden) maken het een van de snelste blockchainplatforms die beschikbaar zijn.
  • Kosten: De lage transactiekosten op Solana maken het een aantrekkelijk platform voor ontwikkelaars en gebruikers, vooral voor toepassingen die frequente transacties vereisen.
  • Schaalbaarheid: Solana’s architectuur maakt het mogelijk om te schalen zonder de noodzaak voor Layer 2 oplossingen, waardoor consistente prestaties worden gegarandeerd als de vraag groeit.

Uitdagingen

  • Netwerkonderbrekingen: Solana heeft verschillende netwerkstoringen gekend door veel verkeer en technische problemen, waardoor bezorgdheid is gerezen over de betrouwbaarheid en robuustheid van het netwerk. Benieuwd wat de status van het netwerk is? Via de volgende website kan je de status van de Solana blockchain volgen: Status Solana.
  • Bezorgdheid over centralisatie: Sommige critici beweren dat het netwerk van Solana meer gecentraliseerd is in vergelijking met andere blockchains, met een relatief klein aantal validators die een aanzienlijk deel van de inzet van het netwerk controleren.

Uses cases

  • DeFi: Solana is een populair platform voor DeFi-toepassingen en biedt snelle en goedkope transacties voor gedecentraliseerde uitwisselingen, uitleenprotocollen en stablecoins. Om hiervan gebruik te maken heb je een hotwallet nodig zoals Phantom. Nadien kan je SOL op je wallet zetten en naar Jupiter gaan om SOL te wisselen naar een andere cryptomunt naar keuze. Jupiter is dan ook een dApp, meer bepaald een DEX op Solana.
  • NFT’s: Het Solana ecosysteem bevat verschillende NFT marktplaatsen waar gebruikers NFT’s kunnen slaan, kopen en verkopen met lagere kosten en snellere transacties in vergelijking met Ethereum. Wil je graag eens een kijkje nemen? Dan is Solanart of Magic Eden een goede plaats om opzoek te gaan naar NFT’s. Ook die kan je kopen met SOL op je Phantom, en de NFT wordt ook veilig bewaard in Phantom.
  • Gaming: Solana’s prestaties en schaalbaarheid maken het geschikt voor blockchain-gebaseerde gaming toepassingen, waar snelheid en lage latency cruciaal zijn.

Conclusie

Terwijl Solana blijft evolueren en zijn uitdagingen aanpakt, blijft het een belangrijke speler in de blockchainruimte. De focus op hoge prestaties en schaalbaarheid positioneert Solana goed voor toekomstige groei, met name in gebieden zoals DeFi, NFT’s en Web3-toepassingen. Het succes op lange termijn zal echter afhangen van het vermogen om de stabiliteit van het netwerk te behouden, decentralisatieproblemen aan te pakken en ontwikkelaars en gebruikers te blijven aantrekken voor het ecosysteem.

VoordelenNadelen
Lage transactiekostenGeen token opwaarderingsmechanisme
SnelheidDoor de lage transactiekosten kan de blockchain gespamd worden
Retail chain – Vanwege gebruiksgemak interessanter dan EthereumNetwerkeffect van ETH maakt het moeilijk om TVL op te schalen

Solana kopen en bewaren

Solana kopen en bewaren gaat vandaag de dag zeer gemakkelijk. Een account aanmaken op een exchange zoals Bitvavo en Kraken, daar geld op storten, vervolgens Solana kopen en ten slotte deze Solana veilig versturen naar je hardware wallet. Het is van uiterst belang om je Solana op een veilige wallet te bewaren zoals een Ledger of Ngrave. Hierdoor heb enkel jij zeggenschap en kan niemand hier iets mee doen. Wil je graag je Solana terug verkopen? Dan kan dit via hetzelfde platform zoals een Bitvavo of een Kraken.

NOT YOUR KEYS, NOT YOUR COINS!”

Op de hoogte blijven van crypto?
Toegang tot exclusieve content?
Alles over investeren leren?