Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Solana enkele uren onderbroken

Solana, bekend om zijn blockchain met hoge snelheid en bandbreedte, kende de laatste maanden een exponentiële groei in activiteit. Door een bug in de validator software, werd de blockchain geconfronteerd met een onderbreking van ongeveer vijf uur, nu dinsdag. Deze onderbreking veroorzaakte een kleine daling in de waarde van de SOL-token, deze zakte van ongeveer $96 tot net onder de $94. De onderbreking in transacties, die deze morgen begon en rond 15:00 hervat werd, doet de wenkbrauwen fronsen ivm de kwetsbaarheid van het netwerk. Solana werkte iets meer dan een jaar zonder onderbreking, maar kende in de jaren daarvoor ook al serieuze problemen.

De blockchain engineers reageerden echter wel snel op de crisis, door de oorzaak van het probleem te identificeren en meteen een oplossing te implementeren. Een nieuwe versie van de validator-software werd snel uitgebracht om validators in staat te stellen te upgraden en gezamenlijke inspanningen te coördineren om het netwerk opnieuw op te starten. De voltooiing van de netwerk-herstart zorgde voor het herstellen van de volledige functionaliteit van Solana’s mainnet.

Ondanks de onderbreking kwam de veerkracht van Solana ook weer naar voren, doordat deze snel herstelde van de uitval, en de SOL-token prijs opnieuw steeg naar $95. Nu ligt de focus op het reactiveren van gedecentraliseerde applicaties (dapps) op het netwerk en het beoordelen van eventuele negatieve en blijvende effecten van de uitval.
Een positieve noot om te onthouden is het vermogen van Solana om dergelijke uitdagingen te doorstaan en relatief snel te herstellen, dit onderstreept de wendbaarheid van de blockchain engineers en software teams in Solana. Ook de prijs van SOL lijkt deze onderbreking zeer goed verteerd te hebben, wat mogelijks wijst op vertrouwen in Solana van investeerders in de crypto markt.
Wil je onze talk over Solana nog eens herbeluisteren, schrijf je in voor onze cryptoclub!