Sinds afgelopen week is meer dan 90% van de totale hoeveelheid bitcoin die ooit zal bestaan al gemijnd. Naarmate het Bitcoin-netwerk wereldwijd meer bekendheid en gebruik krijgt, en de vraag naar BTC toeneemt, kan een plotselinge en stevige aanbodschok onvermijdelijk worden.
Een voorspelbaar en onveranderlijk monetair beleid is een van de kernaspecten die Bitcoin aantrekkelijk maken. Vooral in het licht van de realiteit van fiat geld waarvan het aanbod en het monetaire beleid kunnen veranderen op basis van de beslissing van een select groepje mensen.
Nu meer dan 90% van de Bitcoin-voorraad al is uitgegeven, is schaarste nog duidelijker. Hoewel de uitgifte niet bepalend is voor de liquiditeit, omdat reeds uitgegeven munten op de markt kunnen worden verhandeld, is de waarheid dat het grootste deel van de circulerende voorraad in handen is van entiteiten met weinig of geen geschiedenis van verkopen.
Uit een rapport van gegevensanalysebedrijf Glassnode blijkt dat momenteel 14,5 miljoen BTC (78% van het circulerende Bitcoin-aanbod) in handen is van illiquide entiteiten.
Hoewel uitgegeven bitcoin op de markt kan worden verhandeld, wordt het grootste deel ervan vastgehouden door mensen die niet van plan zijn het te verkopen. De “HODL” term is sterk in de Bitcoin-gemeenschap, en velen zijn vastbesloten om hun BTC vast te houden tot de hyperbitcoinisatie.
Maar veel van de nog uit te geven voorraad is ook niet erg liquide. Enkele van de grootste publieke bitcoin-miners ter wereld zijn dit jaar een HODL strategie gestart. De Canadese miner Hut 8, heeft alle 256 BTC die in november zijn gemijnd in bewaring gegeven. Het houdt 5.242 bitcoin in reserve vanaf 30 november 2021.
Zodra mensen, instellingen en overheden zich gaan realiseren hoe schaars Bitcoin is, zou er een heel nieuw niveau van FOMO kunnen ontstaan. Een aanbodschok zou onvermijdelijk kunnen worden, omdat er niet genoeg aanbod is om te voldoen aan een sterke stijging van de vraag van grote spelers.