Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

SBF: de eerste krokodillentranen vallen achter tralies

Op donderdag werd Sam Bankman-Fried, of kort SBF, eens geprezen als de ‘cryptokoning’, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar door een rechtbank in Manhattan. Ondanks zijn bewering dat hij nooit de intentie had om zijn klanten te bestelen, blijft hij schuldig aan fraude vanwege het doorsluizen van miljarden dollars aan customer funds naar zijn investeringsfonds Alameda Research tussen 2019 en 2022, zonder hun medeweten. Actions speak louder than words. Een bedrag van ongeveer 8 miljard dollar werd overgeheveld, waarvan een deel naar zijn extravagante levensstijl ging. Zijn cryptobeurs FTX stortte eind 2022 in snel tempo in vanwege een gebrek aan liquiditeit.

In november vorig jaar werd SBF schuldig bevonden aan fraude door de rechtbank. De federale aanklager Damien Willems verzocht eerder deze maand om hem tot vijftig jaar gevangenisstraf te veroordelen, wat hij als passend beschouwde gezien de ernst van de misdaden. Aanklager Willems benadrukte dat dit één van de grootste financiële fraudes in de Amerikaanse geschiedenis betrof.

Bankman-Fried heeft toegegeven dat hij fouten heeft gemaakt die hebben bijgedragen aan het faillissement van FTX, maar hij blijft volhouden dat hij nooit de bedoeling had om zijn klanten te benadelen. Hij uitte zijn spijt over de gevolgen van het instorten van de beurs voor zijn klanten en erkende dat zijn leven waarschijnlijk voorbij is. Hij zei: “Het is gruwelijk om te zien hoe mijn klanten hebben geleden door de ondergang van de beurs. Mijn leven is waarschijnlijk voorbij. Het is al een tijdje voorbij.”

Enkele jaren geleden was FTX nog het grootste handelsplatform voor cryptomunten ter wereld, met een geschatte waarde van 15 miljard dollar in 2021. Echter, in november vorig jaar ging FTX failliet nadat veel klanten plotseling hun geld probeerden terug te trekken, maar het platform bleek onvoldoende middelen te hebben om aan deze verzoeken te voldoen.

Wil jij meer bijleren over hoe je je cryptomunten veilig kan bewaren op een hardware wallet en zo fraude kan voorkomen? Word lid van onze CryptoClub en volg alle Masterclasses gratis.