Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Recap Crypto Café – Crypto & Nalatenschap

Op ons Crypto Café van 4 oktober kwam Rutger Van Boven (BDO) spreken over de Belgische regelgeving rond het nalatenschap van cryptomunten.

Er bestaan verschillende situaties waarin het vermogen van cryptomunten kan worden nagelaten. Rutger heeft tijdens zijn uiteenzetting dan ook vier situaties geïdentificeerd namelijk echtscheiding, schenking, onbekwaamheid en overlijden.

Leden van onze CryptoClub kunnen de opnames van deze en andere keynotes steeds herbekijken via onze Discord.

Echtscheiding

Tijdens een echtscheiding benadrukte Dhr. Van Boven dat het belangrijk is om een duidelijk onderscheid te kunnen maken in het eigen vermogen van elk van de partners apart en het gemeenschappelijk vermogen, dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Alle inkomsten die tijdens het huwelijk zijn verworven zijn gemeenschappelijk. Als je geen bewijs hebt dat de aankoop van cryptomunten is gebeurd met eigen gelden, dan vallen die onder het gemeenschappelijk vermogen en zal die dus tijdens een echtscheiding moeten worden verdeeld onder beide partners. Dit is het wettelijke stelsel dat van toepassing is. Dit betekent dat een onderlinge huwelijksovereenkomst anders kan bepalen. Super interessant dus.

Schenking

Bij een schenking zijn er enkele mogelijkheden en aandachtspunten waarmee de schenker zal rekening moeten houden. Zo is het belangrijk te weten aan wie men wenst te schenken, hoe de private sleutel van de cryptomunten kan worden overgedragen en aan welke waardering de overdracht van de cryptomunten zal gebeuren. Dit laatste is een heel moeilijke opgave, aangezien cryptomunten zeer volatiel zijn en die markt 24/24 geopend is.

Voorts zijn er ook twee verschillende mogelijkheden in welke gedaante een schenking van cryptomunten kan plaatsvinden: ten eerste kan dit via een rechtstreekse schenking; via een notariële schenking of handgift of ten tweede via een onrechtstreekse schenking; transfereren van de cryptomunten tussen wallets. Afhankelijk van de ontvanger van de schenking, zijn ook verschillende tarieven van de schenkbelasting toepasbaar.

Overlijden

Afhankelijk van de context, zijn ook hier verschillende uitkomsten mogelijk. Als een van de partners in een huwelijk overlijdt, die ook samen kinderen hebben, dan is de andere partner vruchtgebruiker; hij/zij heeft het recht op het gebruik en de vruchten van de cryptomunten. De kinderen in deze zijn dan blote eigenaar; zij kunnen pas volledig over het goed beschikken bij het einde van het vruchtgebruik (bv. bij overlijden of afstand). Op het einde van het vruchtgebruik moeten de goederen in dezelfde toestand worden teruggegeven aan de kinderen.

Dit is een voorbeeld van een van talloze situaties waarbinnen cryptomunten van eigenaar overgaan op erfgenamen. Ook in ons live cryptocafé werden allerhande andere situaties geschetst om onze leden een volledig plaatje te kunnen meegeven rond Belgische regulering inzake cryptomunten. Het deel rond onbekwaamheid werd wegens een gebrek aan tijd niet behandeld.

Was je er niet bij? Niet getreurd, want elke maand is er een Crypto Café voor netwerking en interessante talks!