Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Ethereum Merge – Deel 2

Waarom zakte de prijs van ETH na de Ethereum Merge?

In dit tweede deel over de Ethereum Merge lichten we de speculatieve kant van de merge toe.
Waarom zakte de prijs van ETH zo hard na de Ethereum Merge?
Deel 1 gemist? https://digitalcurrencyacademy.be/ethereum-merge-deel-1-2/

Waarom zakte de prijs van ETH na de Ethereum Merge?
ETH / USD Prijs grafiek

Ondanks de vlekkeloze update van de Ethereum blockchain op 15 September, verloor ETH, de cryptomunt van deze blockchain, na de merge meer dan 20% van zijn waarde. Daarmee ging ETH naar de laagste prijs sinds deze zomer.
Had het niet andersom moeten zijn? De merge zou toch enkele problemen van dit smart contract platform oplossen. De Ethereum blockchain verbruikt nu 99% minder energie dan voor de merge. Waarom zakte de prijs van ETH na de Ethereum Merge?
Enkele potentiële redenen:

Globale economische en financiële crisis
Statbel Inflatie België
Inflatie in België bereikt hoogste peil sinds 1975

Torenhoge inflatie. Grondstof- en energieprijzen die de pan uit swingen. Computer-chiptekorten. Oorlog in Oekraïne. Het is duidelijk de e globale economie heeft het bijzonder moeilijk. Centrale Banken als de FED en de ECB proberen de stijgende inflatie te bedwingen met agressieve rente verhogingen. Hierdoor wordt het moeilijker en duurder voor bedrijven om geld te lenen en dreigt er zelfs een economische recessie. Dit is een economisch klimaat waarin risicovollere beleggingen, net als crypto, het hard te verduren hebben. Bitcoin en Ethereum delen in de klappen en bevinden zich nu al bijna een jaar in een bearmarket.

Speculatie:

"Sell the news" event

De Ethereum merge stond al enige tijd volop in de belangstelling. Door de grote hype en hoge verwachtingen wordt er op korte termijn gespeculeerd op een prijsstijging. Fondsen en traders beginnen het asset enkele weken of maanden voor het event stelselmatig aan te kopen. Hierdoor begint de prijs van het asset te stijgen. Dit wekt nog meer interesse op en trekt nog meer nieuwe kopers aan. Echter, wanneer de datum van het event nadert willen deze fondsen en speculanten hun winsten veilig stellen. Ze verkopen dus de assets. Deze verkoopsgolf zorgt voor een prijsdaling voor en tijdens het event. Nu krijgen we dus een sneeuwbaleffect voor de prijs in negatieve zin. Zeer waarschijnlijk speelde deze korte termijn speculatie mee in de prijsdaling van ETH na de merge.

Sell, sell, sell buy buy buy
Speculatie - buy or sell?
Ethereum - PoW fork

Er werd gespeculeerd op een Ethereum-fork: hierbij splitst de blockchain in twee. Deze fork kwam vanuit de hoek van de tegenstanders van de merge. Deze willen de Proof-of-Work werking van Ethereum blijven verderzetten. Het team achter de PoW fork lijkt op het eerste gezicht echter vrij amateuristisch te werk te gaan. De website is niet veel soeps, en er lijkt weinig animo voor deze fork. Voorlopig hechten beleggers ook zeer weinig waarde te aan deze Ethereum fork. Wat zich vertaalt in een lage prijskoers voor ETHW, de crypto asset van de Ethereum PoW fork. 10.33 USD/ ETHW op 03-10-2022
Voor elke ETH in je bezit op het moment van de vork, ontving je dezelfde hoeveelheid ETHW via je wallet of exchange account.
Na de vork kon je dan zowel de ETH als de ETHW verkopen, wat mogelijks voor extra negatieve prijsdruk op ETH heeft gezorgd.

Striktere wetgeving schrikt mogelijk beleggers af
SEC-Chairman-Gary-Gensler-Calls-for-Regulation-of-Crypto-Exchanges
Gary Gensler - Hoofd van de SEC

Zowel in Europa als in de Verenigde Staten is er nieuwe crypto-wetgeving in de maak. De wetgeving lijkt strenger te zullen worden en zou potentieel zelfs de verdere ontwikkeling en innovatie van deze nieuwe technologie kunnen tegenwerken.
Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse SEC heeft zijn oog laten vallen op Ethereum. De SEC, “Securities and Exchange Comission”, is de Amerikaanse beurswaakhond. Door de upgrade naar Proof-of-Stake zou Ethereum volgens Gensler beschouwd kunnen worden als een effect (“security”). Stakers bij Ethereum krijgen namelijk een staking-verdienste uitgereikt, wat door Gensler vergeleken wordt met dividenden die uitgekeerd worden op bepaalde aandelen. Indien ETH als een effect zou worden beschouwd, zal deze onderworpen worden aan een veel strengere en striktere wetgeving in de VS.
Zie ook https://digitalcurrencyacademy.be/ethereum-update-lokt-aandacht-van-de-sec/

Doom and gloom? Of is er licht aan het einde van de tunnel?

Bearmarkets are not forever

Op korte termijn ziet het er misschien niet zo rooskleurig uit voor Ethereum en andere cryptomunten. Echter hoeven ETH-beleggers met een lange investeringshorizon niet te panikeren. Hodlers en ervaren cryptobeleggers hebben deze prijzen rodeo al meegemaakt.
Indien we in een globale economische recessie terechtkomen zal deze recessie er mee voor zorgen dat de vraag naar allerlei goederen daalt. Dit betekent dat de vraag naar grondstoffen en energie zal dalen. Uiteindelijk zullen dus ook de prijzen dalen en zal de inflatie afnemen. Economische recessies en bearmarkets zijn bovendien een geweldige opportuniteit om een lange termijn beleggingsportfolio op te bouwen aan lagere en dus interessantere prijskoersen.
Centrale Banken kunnen de rente niet ongelimiteerd blijven verhogen, op een gegeven moment breekt er iets in de financiële markten en moet de Centrale Bank de renteverhogingen terugschroeven. Ook als de inflatie uiteindelijk daalt is er geen nood meer aan rente verhogingen en kunnen de rentes zelfs omlaag.  Dit betekent dat er terug gemakkelijker en goedkoper geld geleend kan worden door bedrijven en fondsen. Typisch krijg je dan een opvering van risicovolle beleggingen als aandelen en cryptomunten.

Regelgeving maakt deel uit van adoptie

Hoewel te strenge regelgeving op korte termijn innovatie en vooruitgang in een nieuwe technologie kan dempen. Zal op lange termijn een heldere wetgeving adoptie bevorderen. Ze legitimeert de technologie en maakt ondernemen in deze tech dan ook gemakkelijker en minder risicovol.
Ethereum specifiek is bovendien een voldoende gedecentraliseerd netwerk wat het resistenter maakt tegen te strikte wetgeving. De bouwers, participanten en ondernemers zijn namelijk verspreid over de hele wereld en dus kan je dit netwerk niet zomaar in een strak keurslijf dwingen, maar heb je als wetgever een aangepaste globale aanpak met vrijwillige deelname (buy-in) van de blockchain community nodig om de wetgeving te handhaven

“Ethereum – Sound Money”’

De updates aan Ethereum hebben de uitgave van ETH drastisch verlaagd. De validators van Ethereum worden vergoed met nieuw uitgegeven ETH (zie deel 1 voor meer uitleg). Hierdoor wordt de supply van ETH steeds groter.
Bij één van de recente updates is er een “burn” feature geïntroduceerd die telkens een percentage van de transactie fees op de Ethereum blockchain permanent uit circulatie haalt. Dit heeft als doel de emissie van ETH te verlagen. De hoeveelheid ETH die permanent verdwijnt hangt samen met het gebruik van de blockchain. Hoe meer transacties op de blockchain, hoe meer ETH er wordt “geburned”. Ethereum was zelfs een tijdje deflationair: er verdween meer ETH dan er nieuwe werd uitgegeven aan de miners en validators. Op dit moment, doordat er een pak minder transacties zijn op de blockchain, typisch voor een bearmarket, heeft ETH nog een inflatie van +/- 0.18%. Dit is niet deflationair maar wel nog steeds een pak lager dan toen Ethereum nog werkte met een Proof-of-Work consensus algoritme.

Ethereum Sound Money
Uitgave van nieuwe ETH vs Proof-of-Work vs Bitcoin
Future proof

De Ethereum Merge is een historische mijlpaal voor deze blockchain.
NFT’s, de usecase van Ethereum die in 2021 mainstream ging, kregen zware kritiek omwille van het hoge energieverbruik van de blockchain. Door de merge verbruikt Ethereum 99,95% minder energie en is dit argument dus komen te vervallen.
Bovendien maakt de merge de weg vrij om van Ethereum een veel performantere blockchain te maken en zijn koppositie in het peloton van de smart-contract platformen te verstevigen. Ethereum wordt door de merge en toekomstige updates klaargestoomd voor een volgende mainstream applicatie. Welke blockchain applicatie dit kan worden, mogelijks bestaat ze nog niet, is nog af te wachten.

eminemBAYC
Eminem kocht tijdens de NFT hype van 2021 een op hem gebaseerde BAYC NFT
Lange termijn investeren vs speculatie

Waarom zakte de prijs van ETH zo hard  na de Ethereum Merge?
De prijsval in Ethereum was een voorbeeld van de nog steeds heersende prijsvolatiliteit en de spanningen tussen de verschillende types beleggers in crypto. Enerzijds heb je investeerders die in de technologie geloven vanwege de transformatieve capaciteiten op lange termijn. Deze komen haaks te staan op speculanten die snel geld willen verdienen. Deze volatiliteit zal nog een tijdje aanhouden tot de crypto-markt aan maturiteit wint.
De laatste jaren zien we echter meer en meer institutionele beleggers en handelsfondsen, met overtuiging de cryptomarkt in stappen. Dit zal op termijn leiden tot een meer mature markt met minder prijsvolatiliteit als gevolg.