Opmars “Bitcoin ATM’s” krijgt een flinke deuk

Gedurende vele jaren leek er maar geen einde te komen aan de indrukwekkende groei aan Bitcoin ATM’s Wereldwijd. Bitcoin ATM’s zijn fysieke toestellen waar je gemakkelijk cash geld kan omzetten in Bitcoin op je smartphone.

De automaten zijn een elegante oplossing voor mensen die geen toegang hebben tot bijvoorbeeld klassieke crypto exchanges. Zo krijgen personen zonder bankrekening of computer toch toegang tot de beste spraaktechnologie die ooit is uitgevonden.

Wereldwijd zijn er vandaag de dag zo een 37.000 automaten actief, waarvan 32.670 in de Verenigde Staten. Tussen 2020 en 2022 kwamen er maar liefst 1.000 ATM’s bij per maand.

De laatste maanden zien we helaas voor de eerste keer een negatieve trend (-1400 automaten in 2023). Een voor de hand liggende oorzaak voor deze daling is natuurlijk de aanhoudende bear market. Toch is dit waarschijnlijk niet de hoofdreden aangezien er tijdens de vorige bear market (2019-2020) enkel een mindere groei was, maar nooit een afname zoals nu.

De aanleiding voor deze daling moet eerder gezocht worden bij de verstikkende houding van overheden. Zo ook in België waar er tot vorig jaar meer als 40 Bitcoin ATM’s actief waren. Dankzij de verregaande wetgeving uit 2021 van Vincent Van Peteghem (CD&V) is dit vandaag gereduceerd tot slechts 2 (!!).

Eerder dan een gebalanceerde oplossing zoeken, koos de CD&V ervoor om als een olifant in een porseleinkast te werk te gaan. Zo moeten uitbaters van Belgische Bitcoin ATM’s zich sinds 2021 laten registeren bij het FSMA wat een bijzonder omslachtig proces is. Bovendien zijn de uitbaters ook ten alle tijden verantwoordelijk voor de acties van hun klanten, zo laat Van Peteghem het volgende optekenen:

“Eigenaars van automaten moeten dus steeds waakzaam zijn ten aanzien van hun cliënten, de verrichtingen die hun cliënten doen en de eventuele zakelijke relaties die verbonden zijn aan de verrichtingen.”

Eigenaars van Bitcoin automaten laten opdraaien voor de acties die eindgebruikers ondernemen voor of na het gebruik van een Bitcoin ATM is compleet buiten proportie. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Bitcoin ondernemers wegtrekken uit België en andere oorden opzoeken.

Nieuws

Nasdaq lanceert crypto bewaardienst tegen het eind Q2

De grote Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq gaat de cryptomarkt betreden door een crypto bewaardienst te lanceren. Volgens een rapport van Bloomberg is de Amerikaanse beursexploitant van plan om aan het einde van het tweede kwartaal cryptovaluta te beheren voor institutionele investeerders. Het lijkt erop dat Nasdaq

LEES VERDER »

Financiëel systeem probeert veilige banken in kiem te smoren

De gebeurtenissen van de afgelopen weken zetten nog maar eens in de verf hoe onstabiel ons huidig financieel systeem van “fractional reserve banking” is. Omdat banken het geld van hun klanten achteloos herinvesteren in een hele batterij aan beleggingsproducten met uiteenlopende gradaties van risico, worden

LEES VERDER »

Deel 8: Roadmap The Graph 2023

De Graph is een gedecentraliseerd protocol dat de toegang tot blockchain data vereenvoudigt. Graag stellen we je in dit artikel voor aan vier ontwikkelingen die voor 2023 op de planning staan voor The Graph en die het protocol zullen verbeteren: Het einde van de “Hosted

LEES VERDER »

Bankengigant Credit Suisse op de knieën

Het was weer een bijzonder spannend weekend. De centrale bank van Zwitserland (SNB) heeft, in samenwerking met de grootste bank van Zwitserland, Union Bank of Switzerland (UBS), een overname geforceerd van het noodlijdende Credit Suisse (CS). Dat de VS bankencrisis zou overslaan naar Europa viel

LEES VERDER »

Operation Choke Point: de gecoördineerde aanval op crypto

De Amerikaanse regering is met operation choke point begonnen met het versnellen van zijn harde optreden naar de crypto-industrie toe. Regelgevers van meerdere afdelingen werken samen aan deze gecoördineerde en voortdurende aanval die ‘Operation Choke Point’ genoemd wordt door crypto experten. De Amerikaanse regering gebruikt

LEES VERDER »