Ook Silvergate op de kapblok?

Voor al wie had gehoopt dat de golf van faillissementen eindelijk achter ons lag, hebben we waarschijnlijk slecht nieuws. De Amerikaanse cryptovriendelijke bank Silvergate staat op een zucht van de afgrond.

Silvergate won de laatste jaren enorm aan populariteit bij veel Amerikaanse handelsplatformen omdat het één van de weinige traditionele banken was die publiekelijk de hand uitreikte naar de ontluikende crypto industrie. Spijtig genoeg vaak ook naar de foute spelers zo blijkt nu.

Toen vorig jaar het spinnenweb van fraude rond Sam Bankman-Fried aan het licht kwam, sloeg dit ook bij Silvergate in als een bom. De bank had al bijzonder zware verliezen geleden door de aanhoudende barslechte marktomstandigheden van 2022 en kon de ondergang van FTX, zijn grootste klant, missen als kiespijn.

In de nasleep van het FTX-saga ging het dan ook pijlsnel bergaf met het bedrijf. In kwartaal 4 van 2022 moest het maar liefst 68% van zijn crypto assets, of zo een slordige $8 miljard, zien vertrekken in een klassieke bankrun. Begin januari ontsloeg de bank dan ook nog eens 40% van zijn personeel in een poging om de meubelen te redden.

Vorige week ging de bal terug aan het rollen toen het bedrijf droogjes meedeelde dat het zijn 10k rapport, een belangrijk financieel document dat elk beursgenoteerd bedrijf jaarlijks moet publiceren, niet op tijd zal kunnen voorleggen. Silvergate staat namelijk onder zware regulatieve druk. Zo zijn er op dit moment achter de schermen verschillende onderzoeken lopende door zowel de Department of Justice als andere bankenregulatoren.

Dat laatste heeft onder andere te maken met de pijnlijke onthullingen van Reuters een paar weken geleden. Hierbij werd interne communicatie prijsgegeven van Binance.US, een andere grote klant van Silvergate. Binance heeft zelf geen licentie en mag onder geen beding actief zijn in de Verenigde Staten. Daarom startte het in 2019 een partnership met Binance.US, een geregistreerd Amerikaans bedrijf. Uit de data die Reuters kon inkijken blijkt nu dat Merit Peak, een investeringsfonds gemanaged door Binance CEO Changpeng Zhao, voor meer dan $400 miljoen heeft opgehaald uit de Silvergate account van Binance.US. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of er zware inbreuken op de Amerikaanse wetgeving zijn gepleegd.

Hoe dan ook zijn de aandelen van Silvergate met maar liefst 98% gedaald tegenover hun hoogste notering eind 2021. Alle grote klanten, waaronder Coinbase, Gemini, Bitstamp, Paxos en Galaxy Digital, hebben het zinkende schip ondertussen verlaten. Ook Kraken heeft laten weten dat het binnenkort met zijn eigen bank van start wil gaan.

Door de neergang van Silvergate komt de crypto industrie in de Verenigde staten wel steeds meer in een patstelling terecht. Het is namelijk geen sinecure voor handelsplatformen om nog een bank te vinden die dollar diensten wil aanbieden. Coinbase kondigde ondertussen aan te zullen samenwerken met één van de weinige Silvergate alternatieven, Signature Bank.

Nieuws

Nasdaq lanceert crypto bewaardienst tegen het eind Q2

De grote Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq gaat de cryptomarkt betreden door een crypto bewaardienst te lanceren. Volgens een rapport van Bloomberg is de Amerikaanse beursexploitant van plan om aan het einde van het tweede kwartaal cryptovaluta te beheren voor institutionele investeerders. Het lijkt erop dat Nasdaq

LEES VERDER »

Financiëel systeem probeert veilige banken in kiem te smoren

De gebeurtenissen van de afgelopen weken zetten nog maar eens in de verf hoe onstabiel ons huidig financieel systeem van “fractional reserve banking” is. Omdat banken het geld van hun klanten achteloos herinvesteren in een hele batterij aan beleggingsproducten met uiteenlopende gradaties van risico, worden

LEES VERDER »

Deel 8: Roadmap The Graph 2023

De Graph is een gedecentraliseerd protocol dat de toegang tot blockchain data vereenvoudigt. Graag stellen we je in dit artikel voor aan vier ontwikkelingen die voor 2023 op de planning staan voor The Graph en die het protocol zullen verbeteren: Het einde van de “Hosted

LEES VERDER »

Bankengigant Credit Suisse op de knieën

Het was weer een bijzonder spannend weekend. De centrale bank van Zwitserland (SNB) heeft, in samenwerking met de grootste bank van Zwitserland, Union Bank of Switzerland (UBS), een overname geforceerd van het noodlijdende Credit Suisse (CS). Dat de VS bankencrisis zou overslaan naar Europa viel

LEES VERDER »

Operation Choke Point: de gecoördineerde aanval op crypto

De Amerikaanse regering is met operation choke point begonnen met het versnellen van zijn harde optreden naar de crypto-industrie toe. Regelgevers van meerdere afdelingen werken samen aan deze gecoördineerde en voortdurende aanval die ‘Operation Choke Point’ genoemd wordt door crypto experten. De Amerikaanse regering gebruikt

LEES VERDER »