Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Ook Farage slachtoffer van censuur bij banken

Steeds meer Westerse banken beginnen hun privilege als poortbewakers van ons financiële systeem te gebruiken als wapen tegen individuen met een volgens hen “afwijkende” mening. Vorig jaar nog werden bankrekeningen van betogers in Canada plotseling bevroren en moest Kanye West abrupt afscheid nemen van zijn rekening bij JP Morgan Chase. Deze week is het de beurt aan bekend VK parlementslid Nigel Farage.

In een Twitter-mededeling op donderdag 29 juni laat de beruchte Brexiteer weten dat hij 2 maanden geleden de boodschap van zijn bank kreeg om zijn boeltje in te pakken. Na verdere bevragingen door Farage werd er door de bank, waar hij al meer dan 43 jaar vaste klant is, droogjes meegedeeld dat het om een “pure commerciële beslissing” ging. Ondertussen heeft Farage al 7 andere banken gecontacteerd maar deze wijzen hem één voor één de deur.

Farage is in het VK, zeker sinds zijn grote rol in de Brexit van 2016, een bijzonder controversieel politiek figuur. De laatste jaren maakt hij bovendien opnieuw furore als nieuwsanker op het rechtse televisiekanaal GB News en de kans is bijzonder groot dat de uitsluiting van de banken hierdoor in grote mate is beïnvloed.

Ook andere, minder bekende, Brexiteers zoals Christina Jordan en Hendrik Overgaard-Nielsen verloren de laatste jaren op gelijkaardige wijze hun bankrekeningnummer in de VK.

Dergelijke vormen van extreme censuur zijn gelukkig te verhelpen met Bitcoin. Dankzij het permissieloos karakter van het Bitcoin netwerk kan iedereen zijn geld perfect veilig stellen ver buiten het bereik van banken.

Ondertussen komen er wel positieve geluiden vanuit de Britse overheid. Zo zou minister van financiën Jeremy Hunt bezig zijn aan een verslag dat de komende weken gepubliceerd zal worden waarin hij oproept om politieke tegenstanders niet financieel te vervolgen.