Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Mashinsky in de boeien geslagen

Vorige week dinsdag werd voormalig CEO van Celsius, Alex Mashinsky, in New York gearresteerd vanwege veelvuldige aanklachten van fraude en manipulatie. Ook Roni Cohen-Pavon, top leidinggevende bij Celsius en rechterhand van Mashinsky, werd in voorhechtenis geplaatst.

De Amerikaanse DOJ (Department of Justice) maakt gewag van 7 aantijgingen van federale openbare aanklagers. Alex Mashinsky gaf een compleet fout beeld van de risico’s en (on)veiligheid van de yield programs en winstgevendheid van Celsius volgens de openbare aanklagers.

Het is echter aanschuiven wat beschuldigingen betreft want ook de SEC, de CFTC (Commodity Futures Trading Commission) én de FTC (Federal Trade Commission) komen daarnaast met hun eigen waslijst van aanklachten. 

Celsius ging spectaculair ten onder in de nasleep van de FTX saga in 2022. Het bedrijf beloofde buitensporige rendementen en opbrengsten uit hun bekende “yield programma’s”. Daarnaast had het bekende crypto lending platform ook een eigen token, CEL, waarvan de SEC nu beweert dat ze onderhevig waren aan fraudulente prijsmanipulatie.

Bovendien zal het crypto lending platform een boete moeten betalen van $4.7 miljard aan de FTC, te betalen na de complete vergoeding van alle Celsius gedupeerden. Als Mashinsky en Cohen-Pavon veroordeeld worden staat hen een gevangenisstraf van meerdere decennia te wachten. Of de klanten van Celsius ooit nog iets zullen terugzien van hun geld is nog maar de vraag.

De corruptie van Celsius was al langer bekend onder Bitcoiners van het eerste uur. Saifedean Ammous en Tone Vays confronteerde Mashinsky al begin 2019 met de complete onhaalbaarheid van zijn producten.