Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Luke Dashjr verliest zo goed als al zijn Bitcoin

Het was even verschieten op nieuwjaarsdag. Vanuit het niets publiceerde Luke Dashjr, een bekende Bitcoin programmeur, een bericht op Twitter waarin hij liet weten dat zijn Bitcoin en zijn PGP sleutel gestolen zijn.

Dat iemand zijn Bitcoin verliest door diefstal is op zich niets nieuw en gebeurd zo goed als elke dag. De oorzaak is zo goed als altijd dezelfde, slecht beheer en onkunde bij het bewaren van de private keys. Maar in dit geval was de verontwaardiging toch bijzonder groot aangezien het gaat om één van de meest geniale Bitcoin developers sinds de start van het protocol in 2009. Het is moeilijk te begrijpen hoe Luke Dashjr zich zou kunnen hebben laten vangen door een beginnersfout, daarom dat sommige zelfs vreesden voor een systemische fout in het Bitcoin protocol.

Luke Dashjr is één van de langst actieve Bitcoin ontwikkelaars met contributies die teruggaan tot 2011. Zo was hij de bedenker van een vernuftige techniek om één van de grootste upgrades ooit in Bitcoin, SegWit, mogelijk te maken zonder zware inbreuken te doen op de bestaande bitcoin spelregels.

Het is nog steeds niet helemaal duidelijk hoe Luke exact bestolen is, maar naar alle waarschijnlijkheid werden de Bitcoin bewaard op een hot wallet. Dergelijke wallets worden algemeen als heel onveilig beschouwd, zeker voor grote bedragen.