Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Leegloop bij kleine Amerikaanse banken gaat door

De nervositeit rond de bankencrisis van vorige maand mag dan wel tijdelijk geluwd zijn, de exodus bij kleine en middelgrote banken gaat genadeloos verder.

Maandag 17 april kwamen de eerste banken naar voor met hun kwartaalresultaten voor 2023 en die zijn allesbehalve rooskleurig. Zo moesten 3 banken meer dan $60 miljard aan deposito’s prijsgeven tijdens het eerste kwartaal van dit turbulente jaar.

Het gaat om 11% van de deposito’s bij Charles Schwab (~$41 miljard), 5% bij State Street (~$11 miljard) en 3% bij M&T Bank (~$4.4 miljard). Ter vergelijking: tijdens het hoogtepunt van de bankrun werd er op korte tijd ongeveer $42 miljard aan deposito’s opgenomen bij het ondertussen teloorgegane Silicon Valley Bank.

De uitstroom is een voortzetting van een beweging die al veel langer aan de gang is. Zo verloor Charles Schwab de voorbije 12 maanden meer dan 30% aan deposito’s. De reden voor deze uittocht is tweevoudig: verhoogd risico op faillissement en bedroevend lage interesten.

Too big to fail

Steeds meer mensen beginnen te beseffen dat enkel de allergrootste financiële spelers de onvoorwaardelijke steun van de overheid genieten. Alle financiële instellingen die niet bij de Global Systemically Important Banks (G-SIBs) club horen zijn geen prioriteit voor overheidssteun of interventie.

Tijdens deze woelige periode van bancaire en financiële instabiliteit kiezen rekeninghouders dan ook terecht voor de zekerheid van de grote jongens.

De lokroep van hoge interesten

Een andere factor die een grote rol speelt bij deze depositovlucht zijn de bedroevend lage interesten. De gemiddelde interest bij Amerikaanse banken is op dit moment een schamele 0.37% waarmee ze het zelfs nog slechter doen dan hun Belgische collega’s.

Wanneer er geen alternatieven bestaan kunnen banken gemakzuchtig berusten in hun erbarmelijke dienstenverlening, maar daar heeft de Amerikaanse centrale bank nu verandering in gebracht. Dankzij hun vlijmscherpe beleid zijn de interesten op staatsobligaties het laatste jaar namelijk heftig gestegen.

Zo kunnen deposito houders hun geld onderbrengen bij Money Market Funds die tegenwoordig met relatief weinig risico rendementen van 3 a 4% per jaar halen met de aankoop van deze hoge interest staatsobligaties.

Ook Apple legt serieus het vuur aan de schenen van deze nalatige banken. Het grootste bedrijf ter wereld is al een hele poos druk in de weer met zijn uitgebreide waaier aan bancaire producten zoals Apple Wallet, Apple Credit Card en Apple Pay. Dankzij een recente samenwerking met Goldman Sachs wordt aan dit lijstje nu ook een volwaardige Apple Savings Account toegevoegd. De interest op deze nieuwe Apple Savings Accounts? Een indrukwekkende 4,15% (!!). Apple is ondertussen dan ook allesbehalve in naam een geduchte grootbank geworden.

Op de hoogte blijven van crypto?
Toegang tot exclusieve content?
Alles over investeren leren?