Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Ledger stelt update uit na aanhoudende kritiek

Het regende bakken kritiek toen Ledger op 16 mei aankondigde dat het een nieuwe backup feature genaamd “Recover” zou lanceren. Zoals we vorige week al uitvoerig beschreven zou deze nieuwe update verschillende veiligheidsrisico’s inhouden en een serieuze afwijking zijn van de veiligheidsprincipes die het bedrijf normaal hanteert.

Dat heeft nu ook Ledger CEO Pascal Gauthier begrepen en na een grondige analyse van de feedback is er beslist om de nieuwe feature uit te stellen tot een nader te bepalen datum. Bovendien zal het bedrijf de komende weken en maanden een groot deel zijn code “open source” beschikbaar maken. Veel van de software van de Ledger producten is op dit moment namelijk “closed source” wat wil zeggen dat eindgebruikers geen inzicht krijgen over hoe de hardware wallets werkelijk in elkaar zitten. Door deze nieuwe “Open Source Roadmap” komt Ledger eindelijk tegemoet aan een oproep tot meer transparantie die al jaren leeft onder de community.

Vele gebruikers vroegen zich de voorbije twee weken daarnaast ook luidop af waarom Ledger geen compleet apart toestel lanceert voor de “Recover” feature. Op die manier kan het bedrijf tegemoetkomen aan mensen die liever niet zelf verantwoordelijk zijn voor hun Bitcoin terwijl de klassieke modellen volledig afgeschermd blijven van alle bijkomstige veiligheidsrisico’s die deze nieuwe backup feature introduceert. Spijtig genoeg bleef het opvallend stil rond dit voorstel en we vrezen dan ook dat deze bezorgdheid in dovemansoren is gevallen.

Of de nieuwe aanpassingen voldoende zullen zijn om de reputatieschade van de laatste 2 in te dijken is dan ook nog maar de vraag.