Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Langverwachte fiscale hervorming Bitcoin is een feit

Een fiscaal euvel dat al jarenlang grote Amerikaanse bedrijven en institutionele beleggers op stang jaagt als het op Bitcoin aankomt wordt eindelijk uit het boekhoudkundig register geschrapt.

Dankzij een merkwaardige lacune in de Amerikaanse wetgeving zijn bedrijven vandaag de dag steeds verplicht om hun Bitcoin eigendommen te waarderen aan hun laagste wisselkoers. Dit betekent dat telkens Bitcoin in prijs daalt, de bedrijfsbalans erop achteruitgaat. Maar bij een omgekeerde beweging, een prijsstijging van Bitcoin, mag de bedrijfsbalans nooit opgewaardeerd worden. Een situatie die al jaren menig wenkbrauw doet fronsen.

Ondanks bakken kritiek hield de Financial Accounting Standards Board (FASB), die verantwoordelijk is voor het handhaven van deze regels, jarenlang voet bij stuk en weigerde elke aanvraag tot hervorming. Sinds 2021 is het landschap danig veranderd en de introductie van bedrijven zoals Tesla en MicroStrategy hebben de  FASB doen inzien dat Bitcoin wel degelijk een volwaardige activa is. In de nieuwe accounting criteria zal er dus zowel met prijsstijgingen als dalingen rekening gehouden worden.

Ook Saylor liet onmiddellijk van zich horen en was zeer verheugd dat er weer maar eens een struikelblok verdwijnt voor institutionele adoptie:

“Eerlijke accounting voor Bitcoin is eindelijk een feit. Deze FASB upgrade elimineert een zeer belangrijke hindernis die bedrijven weerhield om Bitcoin te omarmen als schatkist activa.”

De nieuwe maatregels zullen vanaf 2025 van kracht gaan maar er is een mogelijkheid voor boekhouders om de nieuwe richtlijnen al vroeger toe te passen.

Nieuws

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »

Zo verlies je $500,000 aan Bitcoin

We kennen het allemaal: de angst om een fout te maken tijdens een belangrijke Bitcoin transactie. Voor Paxos, het bekende stablecoin bedrijf achter Pax Dollar (USDP) en Paypal USD, werd deze nachtmerrie vorige week de waarheid. Op 10 september betaalde het bedrijf maar liefst 20

LEES VERDER »

El Salvador viert twee jaar Bitcoin

Het is bijna niet te geloven maar Bitcoin is ondertussen al 2 jaar de officiële betaalmunt van El Salvador. Niemand kon bij de inhuldiging van “Ley Bitcoin” op 7 september 2021 voorspellen welke lange termijn effecten deze gewaagde zet van staatshoofd Nayib Bukele teweeg zou

LEES VERDER »