Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Krijgt Argentinië binnenkort Pro-Bitcoin President?

Van alle landen geteisterd door inflatie is Argentinië misschien wel het meest tragische. Zowat elke 10 jaar ondergaat de Argentijnse Peso hyperinflatie en ook in 2023 ziet het er weer naar uit dat de inflatie de 100% zal overschrijden.

De Argentijnse bevolking koos daarom dit weekend tijdens de primaire Argentijnse verkiezingen massaal voor Javier Milei, een fervent criticus van het centrale bankenbeleid en een vocaal aanhanger van Bitcoin. In deze eerste verkiezingsronde haalde de onafhankelijke Javier Milei 31,92% van de stemmen en steekt daarmee met kop en schouder uit boven de nummer twee Sergio Massa (20,86%) en de nummer 3 Patricia Bullrich (16,97%).

De flamboyante Milei valt op vanwege zijn grondige kennis van monetaire aangelegenheden en geld. Zo noemt hij centrale banken openlijk pure oplichterij en verwelkomt hij Bitcoin omdat het de overheid buitenspel zet en een terugkeer betekent naar privaat uitgegeven geld. Zijn eerste beleidsmaatregel zou dan ook de volledige afschaffing van de Argentijnse centrale bank inhouden, een ware verademing voor het door corruptie geteisterde Zuid-Amerikaanse land.

Op 22 oktober volgt een tweede en laatste verkiezingsronde voor het presidentschap tussen de twee koplopers Milei en Massa. De kans is dus reëel dat El Salvador er voor het einde van het jaar een waardige bondgenoot bij heeft.