Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Is het nieuwe FedNow betaalsysteem een verdoken CBDC?

Central Bank Digital Currencies (CBDC) staan voor de deur. Meer dan 100 landen, samen goed voor 95% van het globale bruto binnenlands product, denken na over hoe ze deze nieuwe digitale vorm van geld kunnen introduceren bij hun bevolking.

De VS bleef steeds opvallend stil rond dit onderwerp en liet verscheidene keren optekenen dat de introductie van een CBDC in Amerika niet voor de komende jaren zal zijn. Met de lancering van het nieuwe betaalnetwerk FedNow in juli van dit jaar kan de Amerikaanse Centrale bank via een slimme omweg dan misschien toch alle functionaliteiten van een CDBC langs de achterdeur binnensmokkelen.

Het nieuwe betaalnetwerk maakt het voor banken mogelijk om instant betalingen uit te voeren binnen de VS en zal bovendien ook een stuk goedkoper zijn dan de bestaande dollar betaalnetwerken. De Federal Reserve, die dit netwerk volledig beheert, zal op termijn ook vele andere functionaliteiten inbouwen zoals rechtstreekse “consumer-to-government” en “government-to-consumer” transacties.

De vele voordelen van het nieuwe FedNow betaalsysteem maken de kans dus reëel dat huidige Amerikaanse betaalnetwerken zoals het Clearing House RTP systeem en het bekende ACH network heel wat aan marktaandeel zullen moeten inboeten.

Ook strategisch gezien haalt de Federal Reserve een serieuze slag binnen. Niet alleen trekt ze veel controle een bevoegdheden naar zich toe met deze aantrekkelijke nieuwe betaalstructuur, ze vermijdt bovendien de hele bureaucratische en politieke uitputtingsslag de gepaard gaat bij het implementeren van een volledig nieuwe betaalmunt zoals een CBDC.

De situatie werd stellig samengevat door bekend ondernemer en ex-Coinbase CTO Balaji Srinivasan:

“Ik ben het er zeker mee eens dat er een belangrijk verschil is tussen het FedNow netwerk en een CBDC vanuit een technisch standpunt, maar helemaal niet vanuit het standpunt van burgerlijke vrijheden.”

Ook verschillende politiekers trekken ondertussen aan de alarmbel. Zo reageerde Ron DeSantis, Gouverneur van Florida, bijzonder negatief op een recente poging van de Federal Reserve om het FedNow netwerk beter te duiden.

Tenslotte rijzen er ook bijzonder veel vragen over de stabiliteit van FedNow. De bankencrisis van de afgelopen maanden heeft nog maar eens duidelijk gemaakt hoe gevoelig onze financiële instellingen zijn geworden voor bankruns in een wereld van sociale media. De vraag is dan ook hoe de bancaire sector gaat reageren wanneer dit nieuwe FedNow systeem het mogelijk maakt om al je geld in een kwestie van seconden naar een ander bank over te schrijven.