Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Institutionele beleggers hebben massaal interesse in Bitcoin, waar blijft die spot ETF?

De “open interest” in Bitcoin-futures op CME, de door de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) goedgekeurde derivatenbeurs, steeg naar een recordhoogte van 118.540 BTC, met een waarde van meer dan $4,42 miljard op 27 november. Crypto-activiteit op CME is, gezien de goedkeuring door één van de Amerikaanse instanties, een indicatie van institutionele activiteit en interesse. “Open interest” aggregeert het totale aantal onopgeloste long- of short-posities, traders gebruiken deze metriek om het sentiment te peilen.

CME is hiermee de grootste beurs voor Bitcoin-futures, en steekt opmerkelijk genoeg Binance, ’s werelds grootste cryptocurrency-beurs, voorbij in Open Interest in Futures. Een teken van maturiteit voor de crypto industrie?

Ondertussen blijven de Bitcoin-prijzen volatiel, binnen een nauwe range op lagere tijdsframes. De opwaartse trend blijft echter behouden. Voorlopig heeft BTC een plafond van $40.000, maar het blijft wel stevig boven $35.000 aangezien kopers die prijs nog niet lijken op te geven. Mocht de prijs toch lager gaan, zien we rond 30.000$ ook een stevige basis om de prijs te ondersteunen.

Indien de “bulls” gesteund door gunstige fundamentele factoren, de BTC-prijs boven $40.000 zou kunnen duwen, naar nieuwe hoogtepunten voor 2023 zou dit veel belovend zijn. Op basis van deze toenemende interesse zou Bitcoin de momentum kunnen vinden dat het waarschijnlijk naar $45.000 of meer kan tillen tegen het einde van het jaar.

Echter zolang BTC niet boven de grens $40.000 komt, lijkt het er echter op dat de prijs zal blijven in die range tussen 35.000$ en 40.000$, mogelijks tot de kogel door de kerk is in verband met de goedkeuring van de spot Bitcoin ETFs door de SEC. De afwikkeling van deze spot ETF zal er hoogstwaarschijnlijk pas tegen de ultieme deadline in januari of maart-april 2024 komen.

Bovendien heeft Bitcoin dit jaar reeds solide winsten geboekt, met een YTD performance van 130%.

De CME Bitcoin-futures-contracten zijn derivaten waarmee investeerders kunnen speculeren op of zich kunnen indekken tegen de volatiliteit van BTC. In de loop der tijd heeft CME aan populariteit gewonnen onder institutionele beleggers omdat ze worden gereguleerd door de CFTC en contant worden afgewikkeld, dus de beleggers in dit product ontvangen aan het einde van de maand geen Bitcoin, maar wel cash. Voor risicomijdende institutionele beleggers bieden ze een handige manier om blootstelling aan Bitcoin te krijgen zonder de complexiteiten van het beheer van de onderliggende munt.

De recente piek in openstaande interesse op CME suggereert dat institutionele beleggers Bitcoin steeds meer beschouwen als een legitieme en waardevolle activaklasse. Deze vooruitgang wordt verder ondersteund door BlackRock en Fidelity, onder andere traditionele Wall Street-bedrijven, die ervoor hebben gekozen een spot Bitcoin ETF aan te vragen bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

GRATIS WEBINAR:
Veilig leren investeren in Bitcoin & Crypto

Zaterdag 13 juli - 11u