Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.

Inflatie daalt voor het eerst terug tot 3%

Na een lange periode van verhoogde inflatie daalde de Amerikaanse CPI voor het eerst in bijna 2 jaar tot onder de 3% (2.97% voor de nieuwe cijfers van juni om precies te zijn). Verschillende Amerikaanse economen halen ondertussen de loftrompet boven voor het beleid van de Amerikaanse centrale bank, maar is dat terecht?

De inflatie staat volgens de officiële berekeningen bijna 6% lager dan de absolute piek in juni 2022. Veel heeft te maken met het vlijmscherpe beleid van de Federal Reserve, dat in mei 2022 begon aan een waanzinnige opmars van de interestvoet (fed funds rate). In nog geen anderhalf jaar tijd trok het de fed funds rate op van 0% tot 5,25% vandaag, en dit aan een tempo dat we niet meer gezien hebben sinds Paul Volcker eind jaren 70.

Toch vallen er bijzonder veel kanttekeningen te maken bij deze zeer agressieve houding van de Federal Reserve. Verhoogde interestvoeten hebben in het verleden steevast geleid tot een zware recessie. Kijk bijvoorbeeld naar de periode 2004-2006, toen een stijging van 1% naar 5,25% ons regelrecht naar de financiële crisis van 2008 leidde. Dankzij de verhoogde interesten wordt het steeds moeilijker voor particulieren en bedrijven om leningen vast te krijgen, waardoor er onvermijdelijk een terugslag komt op de economie. Tijdens de huidige cyclus is er tot nu toe van een terugslag nog geen sprake geweest.

Daarnaast is het ook enorm belangrijk om te beseffen dat de inflatiecijfers een bijzonder subjectief begrip zijn. De Amerikaanse CPI wordt berekend door niemand minder dan… de Federal Reserve zelf. Inderdaad, hetzelfde orgaan dat inflatie probeert te bestrijden mag zelf bepalen hoe deze te berekenen. Zo maakt de centrale bank bijvoorbeeld gebruik van “hedonistic adjustments” en “owners’ Equivalent Rent” om de inflatiecijfers lager te doen uitschijnen dan ze werkelijk zijn. In de praktijk zal de huidige inflatie voor veel mensen dus aanzienlijk hoger liggen dan de nu zo bejubelde 3%.

Tenslotte mag zeker niet vergeten worden dat een daling in inflatie absoluut niet gelijk staat aan een daling in prijzen. Verlaagde inflatie betekent gewoon dat prijzen nog steeds stijgen maar dan aan een iets minder verontrustend tempo als voordien. De kostprijs van producten staat na 2 jaar van woekerende inflatie dus permanent op een beduidend hoger niveau en kunnen zelf de beste nieuwe rapporten niets aan veranderen.

Nieuws

Deutsche Bank biedt vanaf nu Bitcoin services aan

Het lijstje van traditionele banken die Bitcoin omarmen wordt steeds langer. Grote spelers zoals Standard Chartered, BNY Mellon en Societe Generale zetten reeds de stap en nu maakt ook het iconische Deutsche bank zich klaar om Bitcoin aan te bieden aan haar klanten. Om de

LEES VERDER »

Zo verlies je $500,000 aan Bitcoin

We kennen het allemaal: de angst om een fout te maken tijdens een belangrijke Bitcoin transactie. Voor Paxos, het bekende stablecoin bedrijf achter Pax Dollar (USDP) en Paypal USD, werd deze nachtmerrie vorige week de waarheid. Op 10 september betaalde het bedrijf maar liefst 20

LEES VERDER »

El Salvador viert twee jaar Bitcoin

Het is bijna niet te geloven maar Bitcoin is ondertussen al 2 jaar de officiële betaalmunt van El Salvador. Niemand kon bij de inhuldiging van “Ley Bitcoin” op 7 september 2021 voorspellen welke lange termijn effecten deze gewaagde zet van staatshoofd Nayib Bukele teweeg zou

LEES VERDER »