Na de felle prijsstijging eerder deze maand tot bijna 69.000 dollar per Bitcoin zitten we nu terug in een dipje dankzij Mt. Gox.
Eén van de mogelijke redenen die naar voor geschoven wordt is de afwikkeling van de Mt. Gox zaak. Na een lelijke rechtszaak die nu al meer dan 6 jaar aansleept lijkt het erop dat een deel van de gedupeerden binnenkort eindelijk uitbetaald zullen worden. De kans zit er dan ook in dat vele onder hen serieus wat van hun herwonnen Bitcoins zullen verkopen, iets waar men nu al voor vreest.
Mt. Gox heeft zijn faam te danken en het feit dat het de eerste populaire en dominante Bitcoin exchange ter wereld was in de periode van 2011 tot 2014. Het abrupte succes van de website was een totale verrassing, zeker ook voor de toen kersverse eigenaar Mark Karpelès die het bedrijfje begin 2011 overnam van de Amerikaanse computerprogrammeur Jed McCaleb. Zodra Mark aan het roer stond van deze toen zeer unieke website begon alles mis te lopen.
De populariteit van het platform bereikte ongekende hoogtes op exact hetzelfde moment dat het management achter de schermen naar een ongezien laag niveau zonk. De 3 daaropvolgende jaren werden er maar liefst 650.000 Bitcoins ontvreemd van Karpelès en zijn team. Een toestand die steeds moeilijker houdbaar werd en uiteindelijk leidde tot de gedwongen faillissementsaanvraag begin 2014 door Mark Karpelès zelf. Het enige lichtpuntje aan heel deze pijnlijke affaire was de latere vaststelling dat er zo een 200.000 Bitcoin wél nog in het bezit bleken te zijn van het bedrijf.
Van dat potje blijven er vandaag nog ongeveer 140.000 Bitcoin over die waarschijnlijk in de eerste helft van volgend jaar uitbetaald zullen worden aan de slachtoffers. Pikant detail; na deze zevenjarige periode verbleekt het gestolen bedrag van ongeveer 500 miljoen dollar (oftewel zo een 650.000 Bitcoin anno 2014) met de nu uit te betalen som van zo een slordige 8 miljard dollar (oftewel de 140.000 Bitcoin die nog overblijven na het hele proces). De slachtoffers van Mt. Gox hebben een ware hel doorstaan, maar op zijn minst een deel van hen wordt nu wel royaal beloond voor hun geduld.